Русия пое председателството на Съвета за сигурност към ООН

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия е постоянен член в Съвета за сигурност и може да налага вето на резолюциите

Русия пое председателството на Съвета за сигурност към ООН, въпреки призивите на Украйна останалите членовете да блокират този ход, информира БиБиСи.

Всеки от 15-те членове на съвета поема председателството за един месец на ротационен принцип. Последният път, когато Русия беше председател, февруари 2022 г., тя започна пълномащабна война в Украйна.

Това означава, че Съветът за сигурност се ръководи от държава, чийто президент е обект на международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления.

Въпреки оплакванията на Украйна, Съединените щати заявиха, че не могат да блокират Русия, постоянен член на съвета, да поеме председателството. САЩ заявиха, че ръцете им са вързани, тъй като хартата на ООН не позволява премахването на постоянен член. Останалите постоянни членове на съвета са Великобритания, САЩ, Франция и Китай.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече председателството на Русия най-лошата първоаприлска шега и категорично напомняне, че нещо не е наред с начина, по който функционира международната архитектура за сигурност.

Президентският съветник на Украйна Михайло Подоляк посочи, че този ход е поредното изнасилване на международното право. Образувание, което води агресивна война, нарушава нормите на хуманитарното и наказателното право, унищожава Хартата на ООН, пренебрегва ядрената безопасност, не може да ръководи ключовия световен орган за сигурност, добави той.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова миналата година Съветът за сигурност да се реформира или да се разпусне напълно, обвинявайки го, че не е предприел достатъчно действия, за да предотврати инвазията на Русия.

Съветът за сигурност на ООН е международен орган, отговорен за поддържането на мира. Пет нации са постоянно представени в Съвета за сигурност. Те отразяват следвоенната структура на властта, която господстваше, когато съветът беше сформиран.

Членовете на тази група работят заедно с 10 непостоянни страни членки. Присъствието на Русия като постоянен член в Съвета за сигурност означава, че тя може да налага вето на резолюциите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK