Русия организира местни избори в окупираните части на Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гласуването е удължено с няколко дни

Установените от Русия власти започнаха да провеждат регионални избори в четвъртък в части от Украйна, които Русия обяви за свои миналата година, опитвайки се да затвърди властта на Москва в това, което тя нарича "нови територии", въпреки продължаващия конфликт, предава "Ройтерс".

Русия не контролира напълно нито една от четирите области, в които се провеждат гласувания - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Заедно с Крим - анексиран от Москва през 2014 г. - те съставляват почти една пета от Украйна.

Три четвърти от страните в Общото събрание на ООН осъдиха това, което те нарекоха "опит за незаконно анексиране" на Русия на четирите региона при гласуване през октомври миналата година.

Украински официални лица казват, че изборите също са незаконни, и показват защо е невъзможно да се проведат мирни преговори с Москва, докато Русия не изтегли всичките си войски от украинска територия.

И в четирите региона назначените от Москва губернатори, смесица от ветерани проруски политици и други, известни само на местно ниво, се стремят да получат пълен мандат в изборите, които приключват на 10 септември, когато Русия провежда регионални избори.

Всички губернатори се кандидатират с одобрението на руския президент Владимир Путин, след като се присъединиха към блока на Кремъл "Единна Русия" с фанфари през последните месеци и се сблъскват само с номинална опозиция.

В пристанищния град Мариупол в Донецка област, който беше превзет от Русия през май 2022 г. след тежка, продължила месеци обсада, избирателни служители поставят временни избирателна кабини.

Няколко жители излязоха да гласуват, показвайки наскоро раздадените руски паспорти на служителите, докато полицаи стояха отстрани.

Много хора са избягали от окупираната от Русия територия, която претърпя едни от най-големите щети от конфликта.

Украинският кмет на Мариупол в изгнание Вадим Бойченко каза пред Ройтерс, че хора от града, от който той избяга на 26 февруари 2022 г., два дни след нахлуването на Русия, са му казали, че няма списъци с избиратели и списъци с кандидати.

"Ясно е, че няма доверие от страна на хората към този процес, който трябва да се нарече фалшиви избори", каза той в интервю в Киев, добавяйки, че очаква повторение на това, което каза, че се е случило при гласуването за анексиране миналата година .

"Те (служители, назначени от Русия) ще се разхождат от апартамент на апартамент, както правеха преди, разговаряйки с хората. Двама войници стоят наблизо, носят автомати и казват на хората, че трябва да гласуват", каза той.

Гласуването също започна в четвъртък в Запорожка област, чийто назначен от Русия губернатор Евгений Балицки проведе разговори с Путин през август, показани по държавната телевизия, в които каза, че провинцията ще върне категорично прокремълския вот.

"Сигурни сме, че Обединена Русия ще получи резултата, който заслужава на изборите", каза Балицки, бивш проруски депутат в украинския парламент, чийто регион е в челните редици на продължаващата украинска контраофанзива. Само около 80% от него се контролира от Русия.

Установените от Русия власти в четирите региона удължиха гласуването с няколко дни, заявявайки, че е необходимо да се намали опасността за избирателите.

Данните, публикувани от контролиран от Кремъл социологичен институт в началото на август, показаха, че кандидатите на "Единна Русия" събират поне 80% от гласовете във всичките четири региона. Според независимия руски новинарски сайт iStories само около половината от кандидатите на Единна Русия в Херсонска и Запорожка област са местни жители, като балансът е от самата Русия.

Миналата година Москва каза, че четирите територии са върнали огромно мнозинство гласове в полза на анексирането от Русия на "референдуми", които Украйна и нейните западни съюзници казаха за измамни./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK