Румъния изпрати в Турция кучета, които спасяват хора

Снимка: IStock

Те са участвали в много спасителни мисии по света

Зура, Аки, Михай и Ромика са четири специално обучени кучета, изпратени от Румъния в Турция, за да помагат в операциите по издирването и спасяването на хора. Животните са участвали и в други спасителни месии по света.

“Игриви и общителни са. В случая това е добре. Няма да усещат ситуацията като проблемна. Подготвени са”, обяснява Влад Попеску, председател на Клуба за полезни кучета. Организацията е подчинена на Департамента за извънредни ситуации в Румъния. 

По думите на Попеску там, където технологията не работи, кучето работи. “Човекът излъчва миризма и тази миризма излиза през пукнатините”, коментира Влад. 

Много от кучетата спасители в организацията са били спасени преди време. Едно от тях е Чаалапа, който е на 8 години. Най-важната му мисия досега е била в Албания през 2019 г. 

“Той работи с нас, откакто се е родил. Намерен е в контейнер за боклук. Не е чистокръвно куче, но има талант.  В Албания бяха намери трима души, които за съжаление загинаха. Беше тежко преживяване, ние се сблъскахме с реалността. Нашите колеги в Турция ще се сблъскат с още по-катастрофално преживяване", споделя Влад Попеску.

Кучетата от клуба участват в 2000 спасителни мисии на година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa