Радев: Борисов саботира ваксинационния процес с лъжи

Снимки: Президентство

Радев подкрепи действията на здравното министерство

Институциите полагат усилия да се избегне пълно затваряне заради COVID-19, за това се борим. Това е смисълът на сертификатите – да дадат икономическа свобода и да не спира нашият социален живот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след посещение в Центъра за спешна медицинска помощ в София. Заедно с представители на Министерството на здравеопазването държавният глава обсъди с ръководството и дежурните екипи предизвикателствата на настоящата епидемична обстановка и условията на труд на медицинските специалисти.

Ръководството и всички екипи на Спешна помощ имат изключително важна служба за България не само по време на пандемия, посочи президентът и изрази благодарност за всеотдайната работа на служителите на Спешна помощ в интерес на здравето и живота на хората. По думите на президента държавата е длъжник на работещите в спешните отделения и има още много какво да се направи за подобряване на условията за труд и много по-достойно заплащане.

Президентът посочи, че проблемът с местата в болниците не е в координацията, а в изчерпването на свободни легла в много от лечебните заведения. „Това е сериозна червена лампа за всички нас“, подчерта държавният глава. Той призова за отговорност и съзнателност като общество и за спазване на мерките, тъй като има рязко нарастване на случаите, а щамът „Делта+“ се разпространява изключително бързо и данните сочат, че заразяването е в пъти по-голямо от обикновения щам.

Алтернативата на настоящите мерки е затваряне на абсолютно всичко, подчерта държавният глава. Той даде пример с Латвия, където има пълен локдаун, работят само аптеките и търговските обекти със стоки от първа необходимост, а в някои страни дори е въведен вечерен час. По думите на Румен Радев изходът от ситуацията да се движим от локдаун до локдаун е ваксиниране. „В Португалия 90% от хората са ваксинирани. Говорих и с президента, и с премиера - животът тече абсолютно нормално, хората там са забравили, че е имало пандемия. Ние тепърва мислим дали трябва да се затваряме отново“, посочи президентът и добави, че е нужна отговорност не само към собственото здраве, но и към здравето на близките, хората, с които работим, с които се срещаме, за да можем да преодолеем това предизвикателство.

Време е г-н Борисов да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания, заяви държавният глава във връзка с твърдения на бившия министър-председател за ваксини с изтекъл срок на годност.

Президентската институция винаги се е отнасяла изключително сериозно към изборния процес и преди всички избори сме имали среща с ЦИК и с други институции, от които зависи организацията на изборния процес, посочи държавният глава в отговор на въпрос за отправена покана от президентската институция към Централната избирателна комисия за среща във връзка с предстоящите избори. Румен Радев подчерта, че в Конституцията е записано, а има и ясно и окончателно решение на Конституционния съд, че правомощията на президента и вицепрезидента при кандидатиране за втори мандат не се прекратяват.

По думите на президента в момента всички институции трябва да бъдат ангажирани, тъй като предизвикателствата преди предстоящите избори са много. „Трябва да има ясни послания от всички, за да не бъдат разколебавани хората да гласуват и да имат убеденост, че са взети всички мерки за запазването на тяхното здраве, както и че техният глас ще бъде защитен от външни и вътрешни вмешателства“, подчерта държавният глава.

Президентът Румен Радев поздрави работещите денонощно за освобождаването на заседналия кораб „Вера Су“, който вече е на варненското пристанище, а Черно море е спасено от екологична катастрофа. „Тези хора успяха, въпреки абсолютно разкапаната система, липсваща система за морско спасяване, липсваща нормативна база, процедури за действие, напълно разкапана техника“ посочи държавният глава.

Той заяви, че корабът „Вера Су“ е картина на порочния управленски модел, при който България е заседнала в корупция и застой. По думите на президента както корабът „Вера Су“ е бил освободен от вредния товар, така и българите като общество трябва да направят същото.  „Трябва да направим всичко възможно да се освободим от вредния товар, от този порочен управленски модел и да вървим към една свободна, справедлива и модерна България. Ще успеем, само ако сме единни и непоколебими“, заяви държавният глава.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK