Путин стартира нов зимен комплекс в Антарктида

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Руската станция ще се ползва и от чужди изследователи

Руският президент Владимир Путин даде днес заповед за пускане в пробна експлоатация на новия зимен комплекс на станцията "Восток" ("Изток") в Антарктида, предаде ТАСС. 

В церемонията, която се проведе чрез видеоконферентна връзка, участва и президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Скъпи приятели, поздравявам ви с това събитие!", каза Путин. Той не изключи възможността да посети руската антарктическа станция "Восток".

"Владимир Владимирович, може би някой ден ще долетим (до Антарктида)? Интересно е", предложи му Лукашенко. "Да, добре", шеговито се съгласи Путин.

С новия си зимен комплекс руската антарктическа станция ще бъде отворена платформа за работата на изследователи от много страни по света, каза още руският президент.

"Новата станция ще засили сътрудничеството между учени от различни страни, ще се превърне в отворена платформа за решаване на спешни проблеми в областта на изучаването на природата и околната среда и, разбира се, за насърчаване на съвместни научни иновационни програми в рамките на Съюзната държава между Русия и Беларус", заяви държавният глава.

Путин също така обърна внимание на факта, че станцията "има, разбира се, наистина много задачи - те включват наблюдение на слънчевата активност и други промени в космическото време, които влияят както на техниката, така и на хората, както и изучаване на ролята на Антарктида в световните климатични промени". /vesti.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK