Путин към Нинистьо: Отказът на Финландия от военен неутралитет ще е грешка

Снимка: АР/БТА

Партията на финландската премиерка заяви, че казва ДА на НАТО

Отказът на Финландия от традиционната ѝ политика на военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната. Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин в разговор по телефона с финландския си колега Саули Нинистьо, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Състоя се открита размяна на мнения във връзка със заявеното от ръководството на Финландия намерение да подаде молба за членство в НАТО", се казва в съобщението.

"Владимир Путин изтъкна, че отказът от традиционната политика на военен неутралитет би бил погрешен, тъй като не съществуват никакви заплахи за сигурността на Финландия. Подобна промяна във външнополитическия курс на страната може да се отрази отрицателно върху руско-финландските отношения, изграждани дълги години в дух на добросъседство и партньорско сътрудничество", подчертава Кремъл.

Според съобщението двамата лидери са обсъдили и ситуацията в Украйна. Путин споделил с Нинистьо свои "оценки за състоянието на преговорния процес между руски и украински представители, фактически замразен от Киев, който не проявява заинтересованост от сериозен и конструктивен диалог".

Междувременно социалдемократическката партия на финландската премиерка Сана Марин заяви днес, че подкрепя с много голямо мнозинство кандидатурата на северната страна за членство в НАТО, която се очаква да бъде официално обявена утре, предаде Франс прес.

Петдесет и трима от общо 60-те членове на партийното ръководство гласуваха "за", 5 - "против", а двама се въздържаха - това бе резултатът от вот по въпроса, огласен на пресконференция в Хелзинки.

След очакваното обявяване на кандидатурата от правителството утре, в понеделник предстои заседание на парламента, а в близките дни молбата за членство ще бъде изпратена официално в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

Швеция също изглежда ще реши в близките дни дали ще кандидатства за влизане в НАТО. Ключово заседание на управляващите социалдемократи утре в Стокхолм може да премахне и последната пречка пред обявяването на шведската кандидатура.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган изненада членките на НАТО и двете скандинавски страни, които заявиха желание да се присъединят към Алианса, като заяви, че не е възможно Турция да подкрепи разширяването му, защото Финландия и Швеция са "дом за много терористични организации".

А днес Ибрахим Калън, говорител и водещ съветник по външната политика на турския президент, обясни, че Турция не е затворила вратата за присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО, но иска преговори със скандинавските страни и прекратяване на това, което възприема като терористични дейности на тяхна територия, особено в Стокхолм.

"Ние не затваряме вратата. Но ние по същество поставяме тази тема като въпрос на национална сигурност за Турция", каза Калън в интервю за Ройтерс в Истанбул.

Калън каза, че Кюрдската работническа партия (ПКК), която е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, набира финансиране и членове в Европа, а присъствието й е "силно, открито и признато" конкретно в Швеция.

"Това, което трябва да се направи, е ясно: те трябва да спрат да позволяват клонове на ПКК, дейности, организации, лица и други видове присъствие да съществуват в тези страни", каза Калън.

"Членството в НАТО винаги е процес. Ще видим как вървят нещата. Но това е първото нещо, което искаме да доведем до вниманието на всички съюзници, както и на шведските власти", заяви съветникът на Ердоган и допълни: "Разбира се, ние искаме да проведем дискусия, преговори с шведските колеги".

Калън каза, че Турция иска НАТО да обърне внимание на безпокойствата на всичките си членове, не само на някои от тях. На въпрос дали Анкара не се опитва твърде много да изтъргува позицията си във време на война, когато финландското и шведското обществено мнение са в подкрепа на членството в НАТО, той отговори: "Сто процента от нашето население са много обезпокоени от присъствието на ПКК и ФЕТО (организацията на Фетуллах Гюлен - б.ред.) в Европа (...) Ако те (Финландия и Швеция) имат общество, което е обезпокоено за собствената си национална сигурност, ние имаме общество, което е също толкова обезпокоено за нашата национална сигурност. Трябва да погледнем на това от обща гледна точка", каза Калън. /dnes.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d