Празнуваме Никулден

Снимка: Infomreja.bg

Свети Николай Мирликийски Чудотворец е покровител на семейството и рода, на моряците, рибарите, банкерите и търговците

На 6 декември православната църква почита Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Николай Мираликийски е историческа личност. Роден е през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция). Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според легендата, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга, той запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според народните поверия, именно свети Никола носи първия сняг. Той пада от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата. Домакините трябва да помнят, че тя не се вдига през целия ден.

Никулден е част от зимните обредни празници, които започват с деня на Свени Андрей и минават през почитта към Света Варвара и Свети Сава. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народът.

Коледните елхи се украсяват на 6-и декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Така шаранът се приема за задължителната риба на този празник.

Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много места на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват.

Традиция е най-големите люспи от шарана да се сложат в портфейла, за да има в него пари през цялата година.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd