Правата на жените по света намаляват

Снимка: НССЕИВ

За това предупреждават френски сдружения

В света се множат случаите на регрес в сферата на правата на жените. Това предупреждение отправят сдружения, чийто доклад, публикуван днес, препоръчва темата да заеме видно място на дипломатическата сцена, предаде Франс прес.

Отмяна на правото на аборт от Върховния съд на САЩ, забрана за висше образование и заемане на редица длъжности от жените в Афганистан, ограничения върху достъпа до противозачатъчни в Полша . . . Подобни стъпки назад в сферата на женските права "стават все повече навсякъде по света", осъждат тази тенденция в доклада си фондация "Жан Жорес" и феминистката асоциация "Екипоп".

Няма регион, незасегнат от това явление, което се проявява, щом "твърде различни групи решат да се обединят срещу правата на жените", коментира пред АФП Люси Даниел, говорителка на "Екипоп".

Държави, стоящи на противоположните страни на дипломатическата шахматна дъска, крайнодесни политически групировки, фундаменталистки религиозни течения – движенията срещу женските права често са плод на нееднородни съюзи, посочват авторите на доклада.

"Особено добре организирани", тези движения са свързани и "щедро финансирани", което им дава възможност да осуетяват прогресивни начинания, да поддържат статуквото и да предизвикват назадничави мерки в положението с правата на жените.

"Правителството трябва да направи оценка на тези заплахи", смята Люси Даниел, която се стреми да предизвика "политически шок във Франция".

"Малко си поехме дъх след последните избори в САЩ и Бразилия", където не спечелиха консервативните сили, "но движенията против (женските) права все още имат голям вредоносен капацитет", отбелязва тя.

Франция е сред близо десетте страни, декларирали намерение да провеждат феминистка външна политика.

С оглед на това в доклада се препоръчва "съществено" да бъде увеличена финансовата подкрепа за феминистките сдружения и феминистките борби да станат "приоритетна тема в дипломацията".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK