Под мотото „Посади дърво и спаси земята“ ДЛС „Дикчан“ пусна за трета година на пазара живи коледни елхи

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

От днес до 24 декември ДЛС „Дикчан“ - Сатовча стартира  за трета поредна година коледна кампания „Посади дърво и спаси земята“, с която на пазара се предлагат живи коледни елхи, вместо да се режат от гората.

Идеята на директора на ДЛС „Дикчан” инж. Пламен Поюков е по този начин да се предотврати масовата сеч на млади елхови дръвчета за предстоящите коледно-новогодишни празници, които след това се изхвърлят.

„Предимството на живите елхи е, че те могат да се ползват години наред, като след празниците се засадят в дворове или паркове“, заяви инж. Поюков.

Живите елхички се предлагат в специални малки и лесно преносими саксии с красив търговски вид, като към тях е прикрепена и поздравителна картичка с подробни инструкции как да се отглежда или засади дръвчето.

Цената на една жива коледна елха варира от 10 до 15 лева, в зависимост от височината й. При засаждане дървото се изважда от саксията и се полага в земята заедно със специалното разграждащо се в пръстта зебло. Приблизително на същите цени се продават и отрязаните дръвчета, които след празника стават ненужни и се изхвърлят“, направи сравнение директорът на ДЛС „Дикчан“.

Той допълни, че живите елхи отдавна са масова практика в Европа и света. За последните две години ръководеното от него стопанство е продало стотици живи елхи не само в навечерието на Коледа, но и през останалите сезони.

С всяка изминала година интересът към живите елхи нараства. Те се отглеждат в специална елшова плантация на територията на ДЛС „Дикчан“.

„Целта ни е по този начин да се постигне придобиване на навици у всички български граждани, особено у по-младите хора, за опазване на околната среда и живата природа. През изминалите две години много семейства заедно с децата си засадиха десетки живи коледни елхички в паркове, в незалесени площи около жилищата си, дори в дворовете си, което отчитаме като добре свършена работа за водена от нас успешна кампания в полза на природата и хората", подчерта инж. Поюков.

Тази година инициативата на ДЛС "Дикчан" са подкрепили редица природозащитни организации, като интерес са проявили и някои от големите търговски вериги.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//