По къс ръкав през февруари!

Снимка: НИМХ

Вижте как ще играе живакът в термометрите през следващия месец

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, а най-високите - между 15 и 20 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите й през февруари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е от 1 до 3 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 3 и 6 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 4 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планините и южните райони - между 60 и 80 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на февруари температурите ще бъдат по-високи от обичайните за периода. Около средата на десетдневието, когато ще има повече слънчеви часове и вероятността за валежи е малка, дневните температури ще достигат на места до 17-18 градуса, а и минималните ще са над нулата. Бързи атмосферни смущения ще преминават от запад на изток през страната на 2 февруари и към 8 февруари. Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места и с валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, и ще са последвани от краткотрайно понижение на температурите.

В края на първото и през първите дни на второто десетдневие ще има повишена вероятност за обстановка с повече валежи и застудяване, при което дъждът в много райони ще преминава в сняг. Впоследствие времето ще е променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие на февруари отново ще се създадат условия за валежи и студено нахлуване. През следващите дни до края на месеца по-голяма ще е вероятността да има повече облачност, с прекъсвания - и валежи, а температурите ще са близки и по-ниски от обичайните за периода.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK