„Пфайзер“ и „Модерна“ дават най-силна защита, „АстраЗенека“ на последно място

Снимка: Infomreja.bg, архив

Това показва ново проучване, направено сред няколко милиона души

Ново проучване, направено сред няколко милиона души, показва, че трите водещите ваксини срещу коронавирус са много ефективни, пише БГНЕС.

Мерките за ефикасност са анализирани чрез появата на симптоми на коронавирус след получаване и на двете дози.

Най-ефективна се оказва ваксината на Пфайзер и Бионтех, която е показала 95% ефективност. Наличието на COVID-19 е докладвано само в 5% от случаите в рамките на седем дни след получаване на двете дози, съобщава "Економист".

Ефективността на препарата на Модерна е 94%. Симптоми на коронавирус се наблюдават само в 6% от случаите в рамките на 14 дни след получаване на двете дози.

Ефективността на ваксината на Джонсън и Джонсън (при еднократна доза) е малко по-ниска - между 85 и 66 процента. 15% от анкетираните показват по-тежки симптоми на коронавирус в рамките на 28 дни след ваксинацията, а 34% развиват по-леки форми.

АстраЗенека се нарежда на последно по ефикасност: 18% от анкетираните, които са получили двете дози с интервал повече от 12 седмици, са получили по-лека форма на коронавирус в рамките на 14 дни след получаване на втората доза.

Броят на новозаразените обаче е много по-висок при лицата, получили и двете дози с интервали от 4 до 12 седмици - 36% от тях са имали по-леки симптоми на коронавирус в рамките на 14 дни след получаване на втората доза. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK