Неприемливо и несправедливо за нас е решението на Нидерландия за Шенген. Това заяви служебният вицепремиер по управлението на еврофондовете Атанас Пеканов в предаването "Защо, господин министър?" по БТВ.

По думите му България отговаря на всички критерии за влизане в Шенгенското пространство, като имало допълнителни проверки. България е направила нужното, за да стане част от Шенген, но за сметка на това става жертва на други европейски страни, които искат разширяването на Европа да остане встрани, коментира Пеканов.

Той посочи, че България е направила стъпките в последните 2 години, за да стане част от Шенген. Изчистени са всички отворени казуси, като всички неща, за които България е търпяла критики, са заложени в Плана за възстановяване, подчерта Атанас Пеканов. Остава на парламента да приеме всички законопроекти и отново ще отговорим на всички описано в докладите, посветени на върховенството на закона.

"Всички европейски институции не подкрепят, а отделни държави-членки не ни помагат, като мотивират антиевропейските чувства и нагласи. Това е един антиевропейски подарък за партийните сили, които поддържат този модел", изтъкна Пеканов. Според него правото е на наша страна и всякакви допълнителни теми не са релевантни. Президентът, премиерът, ресорните министри са активни, на всички възможни форуми са и това е положението. Надяваме се и продължаваме да работим да се обърне позицията на Нидерландия до 8 декември, категоричен бе служебният вицепремиер.

На въпрос дали ще има предсрочни избори или редовни такива след 4 години в България, според Пеканов трябва да има редовен кабинет с ясен хоризонт и ясна програма. Той не знае дали ще се скрепи кабинет, който ще издържи 4 години, но по думите му определено трябва да има такъв. Пеканов лично би гласувал на машина, ако има нови предсрочни парламентарни избори. Ако президентът на приема така заложените новости в Изборния кодекс, може да наложи вето. Това си е негово решение, каза още Пеканов във връзка с последните промени в ИК и въвеждането на смесено гласуване - и с машина, и с хартия.

По отношението на влизането на България в Еврозоната, Пеканов добави, че щом влезем в Клуба на богатите ще имаме по-голямо влияние и страната ни ще е част от европейските решения, които се взимат. Най-трудният критерии, който може да се яви пречка за влизането на България в Еврозоната е високата инфлация. Нормално е хората да има страхове, но в момента има висока инфлация и без да сме в еврозоната, коментира Атанас Пеканов.

Той смята, че липсата на приет бюджет не би трябвало да се отрази на приемането ни в Еврозоната.

Пеканов увери, че ще има подкрепа и за най-уязвимите групи.