Отбелязваме Световния ден на здравето, посветен на безопасност на храните

снимка: infomreja.bg, архив

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост.

Тази година темата за Световния ден на здравето е безопасността на храните, обявиха от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Опасните храни са причина за смъртта на около 2 милиона души годишно - включително и много деца. Храни, които съдържат вредни бактерии, вируси, паразити или химични вещества, са отговорни за над 200 заболявания, вариращи от стомашно разстройство до рак.

Безопасността на храните е споделена отговорност. Важно е да се работи по цялата верига на производство на храни - от страна на фермерите и производителите, на търговците и не на последно място на потребителите.

Ето и част от съветите, разпространени от РЗИ:

1. Спазвайте чистотата.

2. Никога не съхранявайте приготвената и суровата храна заедно, т.е. избягвайте контакт между сурови и готови за консумация храни при тяхната обработка и съхранение.

3. При приготвянето на храната трябва да се спазва определена температура т.е. поне 90 градуса, за да сте сигурни, че храната е сготвена добре и е безопасна.

4. Съхранението на храните трябва да става при температура подходяща за вида храна.

5. Винаги трябва да се използва безопасна вода и пресни продукти.

По традиция днес – 7 април, празнуват всички работещи в сферата на здравеопазването от 1964 година.

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил честити празника на лекарите и медицинските специалисти, като пожелава на всички много здраве, вяра, късмет и успехи във високо отговорната и благородна професия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK