Отбелязаха 500 дни до Игрите в Париж с щафета в София

Министър Лечева приветства участниците в щафетата Снимка: БГНЕС

"Щафетната обиколка на света" стартира в парка на НДК

“Париж се надяваме да бъде един отличен, перфектен домакин, и да даде възможност най-добрите постижения от цял свят да бъдат поставени именно на Летните олимпийски игри в Париж”. Това каза служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева преди началото на “Щафетната обиколка на света”, която стартира днес в парка на НДК в столицата. Повод за нея са оставащите 500 дни до началото на Летните олимпийски игри.

“Днес заедно тук показваме, че спортът и олимпизмът са възможности за обединение, възможност отново да препотвърдим мисията на Олимпийските игри, а именно - толерантност, солидарност, приятелство и най-вече феърплей. Нека да предаваме тази мисия между поколенията, за да може те да бъдат възпитавани в дух на разбирателство и единение, за да може наистина спортът да бъде част от ежедневието на всяко българско дете”, заяви още Лечева. “Нека да кажем, че и тази предолимпийска година минава под знака на "100 години Български олимпийски комитет", което е повод за много гордост и отговорност”, каза още Лечева.

Председателят на БОК Стефка Костадинова също участва в церемония по отбелязването на 500 дни до началото на Олимпийските игри в Париж през 2024, след което коментира и очакванията си от българските спортисти за предолимпийската година. "Всеки един спортист знае колко е важна олимпийската квота, всеки един се готви в момента да покрие олимпийска квота. Надявам се догодина да бъдем една много силна делегация със спортисти, които са в супер спортна форма, тъй като всеки един от тях знае колко важна е Олимпиадата. Тя се провежда на четири години, това е върхът на една спортна кариера, така че пожелавам им от все сърце, тъй като аз съм минала този дълъг, дълъг път в спорта и знам колко е важно, първо, да са живи и здрави, второ, да са в много добра спортна форма и да не се плашат от конкуренцията", каза тя.

Френският посланик Жоел Мейер благодари на всички участници в тазгодишната „Щафетна обиколка на света“, като поясни, че тази година те са четири пъти повече. „Тази година празнуваме и ценностите, които бележат Олимпийските игри - решителността, куража, солидарността“, каза още посланикът. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK