Още 4 области на прага на грипна ваканция

Снимка: Infomreja.bg

Покачва се броят на заболелите

Щабът за бора с грипа и острите респираторни заболявания във Варна предлага обучението на учениците да е неприсъствено от 30 януари до 5 февруари.

Това съобщи след заседание на щаба директорът на Регионалната здравна инспекция в крайморския град проф. Цонко Паунов.

Предложението ще се изпрати до министерствата на здравеопазването и на образованието. Неприсъственото обучение се отнася за учениците в цялата област.

Към момента най-голяма е заболеваемостта във възрастовите групи от пет до 14 и от 15 до 29 години. Общата заболеваемост в областта се е вдигнала на 246 на 10 хил. души.

Предстои обявяване на грипна епидемия във Великотърновска област, грипна ваканция не се предвижда, в учебните заведения, където има по-голям брой заболели ученици, ще се преминава в дистанционна форма на обучение.

Това каза д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция. Очаква се грипната епидемия да бъде обявена от 30 януари, до 5 февруари, след съгласуване на данните с Министерството на здравеопазването.

Временните противоепидемични мерки се налагат заради рязкото увеличение на заболелите от грип и остри респираторни заболявания на територията на областта през миналата седмица.

По данни от наблюдението на здравните власти, в периода 22-28 януари, регистрираните случай са 209,18 на 10 хил. души население спрямо 148,82 на 10 хил. души през предходната седмица.

Предвид усложняващата се епидемична обстановка, свързана с увеличаване на броя на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, нарастване на хоспитализираните болни с усложнения от грип и ОРЗ по данни на лечебните заведения и доказана циркулация на грипни вируси от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, се състоя заседание на Областния оперативен съвет с решение за предприемане на противоепидемични мерки на територията на областта, допълни д-р Недева.

На 5 февруари предстои анализ и обобщение на ситуацията в областта след въвеждането на мерките и решение дали те да продължат.

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Шумен взе решение за обявяване на грипна епидемия в областта от 31 януари до 7 февруари, съобщиха след заседание на щаба от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Решението е взето във връзка с повишената заболяваемост от грип и остри респираторни заболявания в областта, след като са отчетени епидемични стойности от 269 на 10 хил. души, с цел прекъсване на епидемичния процес.

Към момента, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес, отбелязват от РЗИ. „Грипна ваканция в училищата в Шуменско към момента няма да се обявява. Ежедневно следим колко са заболелите ученици в учебните заведения в областта.

В момента те са по-малко, отколкото в средата на миналата седмица. Освен това сега е краят на първия срок и се оформят оценките им, но, ако има повишение на заболелите ученици, ще реагираме“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Кремена Маринова.

Заповедта за въвеждането на временните противоепидемични мерки ще бъде изпратена в Министерството на здравеопазването за съгласуване с главния държавен здравен инспектор и ще бъде публикувана на интернет страницата на РЗИ, след като бъде получена в инспекцията, уточняват от там.  

Регистрираната от РЗИ – Стара Загора заболеваемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип през четвъртата седмица на януари 2024 г. е 204,8 на 10 000 души, при средна за страната 175,37 на 10 000. Прагът за обявяване на грипна епидемия за област Стара Загора е при заболеваемост 311, 8 на 10 000 население.

През последните две седмици се наблюдава плавно повишаване на броя на заболелите от остри респираторни заболявания и грип. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 – 4 и от 5 – 14 години. С най-ниска заболеваемост е възрастовата група над 65 години.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK