Орнитолози: Вретенарите, наблюдавани в Атанасовското езеро, са прелетели над 10 хил. км

Снимка: Уикипедия

За последен път те са виждани на Балканите в Гърция през 1962 г.

Откриха нов вид птица за първи път в България. Орнитолозите забелязали на Атанасовското езеро край Бургас два дългоклюни вретенара. За последен път те са виждани на Балканите в Гърция през далечната 1962 година. Според орнитолозите птиците са прелетели над 10 хиляди километра, за да стигнат до Бургас.

Дългоклюните вретенари били засечени на 15 декември при наблюдение на птиците в Атанасовското езеро. Видът се причислява към Скитащите птици.„Те са с едро тяло, обикновено са с дълги крака и дълги човки”, обяснява д-р Петър Янков от БДЗП-Бургас.

Виждайки през телескопа необичайния вид, в началото били изненадани от двете пернати. „Първата ни реакция беше, че е нещо, което не сме виждали до момента. От този вид не е засичан екземпляр. Наблюдаван е в Гърция, но имам информация, че до момента в България не е”, каза Радо Молдовански от БДЗП-Бургас.

Орнитолозите разказват, че дългоклюният вретенар се размножава на над 10 хиляди километра от България, в най-северните части на Америка, Аляска, Сибир, Северозападна Канада. Птиците гнездят в блатисти места. „Хранят се с безгръбначни животни, които живеят в тинята. Правят гнездото си на земята, снасят 3 яйца. Обикновено женската птица мъти и отглежда малките”, каза Петър Янков.

Експертите предполагат, че птиците са мъжка и женска, въпреки еднаквото оперение, но отхвърлят възможността да създадат поколение в Атанасовското езеро. „Едната птица е малко по-дребна, което ни навежда на мисълта, че това вероятно е женската птица. Да гнездят тук е невъзможно. Всички птици имат строго определен гнездови ареал. Той е постоянен от милиони години”, обясни още Яков. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK