Олаф Шолц е избран за канцлер на Германия

Снимка: ЕПА

В Бундестага Олаф Шолц и неговите 16 министри ще положат клетва днес

Германските депутати избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер днес, с което сложиха край на 16-годишното консервативно управление при Ангел Меркел. 63-годишният Шолц получи ясно мнозинство – подкрепиха го 395 законодатели от долната камара на парламента.

В Бундестага Олаф Шолц и неговите 16 министри ще положат клетва днес и ще встъпят в длъжност като първата тройна коалиция, която ще управлява страната.

Трите партии - социалдемократи, Зелени и либерали - проведоха извънредни партийни конгреси и след полученото одобрение подписаха 177-страничния договор за създаване на управляващата социаллиберална коалиция, която наследява голямата коалиция на Ангела Меркел.

Основен акцент в работата на правителството е борбата с разпространението на коронавируса и икономическите последици от пандемията. Здравеопазването отстъпи водещото място на амбициозната климатична политика, основната тема на Зелените, които се стремят към климатичен неутралитет още през 2035 година. Друг акцент за новото социаллиберално правителство в Берлин е дигитализацията. Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер потвърди, че след пандемията новото правителство се връща към строгата финансова политика и забраната за поемане на нов дълг от 2023 година.

В коалиционния договор трите партии се застъпват за укрепване на икономическия и валутен съюз на ЕС и федерализация, но не посочват, как ще се постигне тази реформа.

С встъпването в длъжност на кабинета на Олаф Шолц, който е деветият канцлер на Федералната република, завършва 16-годишната ера на Ангела Меркел, която обяви в края на 2018 година, че след изборите през септември се оттегля от политиката. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK