ОбС-Благоевград отчете едногодишната дейност

Снимка: Infomreja.bg

През отчетния период Общински съвет Благоевград проведе 18 заседания

Председателят на ОбС-Благоевград, Андон Тодоров, отчете едногодишната дейност на Съвета. 

Публикуваме отчета без редакция:

След проведените, на 27 октомври 2019 година, редовни избори за съветници и кметове, на 11 ноември 2019 година, общинските съветници от Общински съвет Благоевград встъпиха в длъжност за мандат 2019-2023 година. В състава на избрания местен парламент влязоха нови политически лица и лица, натрупали солиден опит като общински съветници, нови политически формирования и вече познати такива. Разноликият облик на Общинския съвет доведе до разширени дебати, генериране на множество иновативни идеи, вземане на оптимални решения и повишаване рейтинга на Общинския съвет като институция. 

Организацията и дейността на Общинския съвет се осъществяват съгласно Конституцията на Република България, Европейската харта за местното самоуправление, Закона за местното самоуправление и местната администрация, действащото законодателство и разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Благоевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Като орган на местното самоуправление Общинският съвет приема решения в рамките на своята компетентност при спазване на изискванията на закона и съобразяване с интересите на гражданите на общината, които имат безпрепятствен достъп до председателя на Общински съвет Благоевград. 

Преди всяко заседание на Общинския съвет е проведена пресконференция, на която е оповестен дневния ред на предстоящата сесия.

Работата на съвета, за изминалата година, премина под знака на пандемията, причинена от разпространение на COVID-19. Заседанията на Общинския съвет и постоянните комисии към него се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 

През отчетния период Общински съвет Благоевград проведе 18 заседания, от които 9 редовни, 9 извънредни и 1 непроведено заседание, поради  липса на кворум. На 05.10.2020 г. се проведе тържествената сесия на Общински съвет Благоевград по случай 108-та годишнина от освобождението на Благоевград от османско иго.

Приетите решения на Общински съвет Благоевград през отчетния период са 448. 

Някои от по-важните приети актове от Общински съвет Благоевград са:

  1. Приемане на Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост за 2020 г.

  2. Приемане на бюджета, Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2020 година и актуализирана бюджетна прогноза  за местните дейности за периода 2020 г. - 2022 г. на Община Благоевград.

  3. Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград.

  4. Приемане на Наредба за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на Община Благоевград.

  5. Приемане на Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива и Дългосрочна програма за енергийната ефективност.

  6. Приемане на Годишен план за развитие на социалните услуги в Община Благоевград за 2021 година.

  7. Проект на Наредба за допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград.

  8. Приемане на актуализирания списък на общински жилищен фонд на Община Благоевград за 2020 година.

  9. Предложение за изменение на общия устройствен план на Община Благоевград.

  10. Отпускане на еднократна финансова помощ на жители на Община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи. 

  11. Финансиране на процедури „Инвитро“ със средства от бюджета на Община Благоевград. 

  12. Създаване на Консултативен съвет /комисия/ за борба с COVID- 19.

  13. Наредба за реда за управление, разпореждане и ползване на спортни обекти – общинска собственост.

  14. Приемане на Проект на Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Благоевград 2020-2023.

  15. Приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди на граждани, ползване и управление на общинските жилища.

  16. Одобряване на план-сметка за дейностите по чл. 62 от Закона за местните данъци и такси.

  17. Предоставяне на права на Кмета на Община Благоевград да издаде запис на заповед за авансово плащане по Административен договор за изпълнение на проект: "Нови социални услуги за деца и младежи в Община Благоевград", ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

  18. Подготовка на проектно предложение с наименование „Ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Й. Вапцаров-1866“-Благоевград“ по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-039 “Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие
    2014-2020 г.“, Инвестиционен приоритет „Културна инфраструктура“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

  19. Кандидатстване по Целева програма „Обществени трапезарии“, финансирана от Фонд „Социална закрила“ през 2021 г. по реда на чл. 27, ал. 1, т. 2 от Закона за социално подпомагане.

  20. Удължаване срока за погасяване на общинския дълг, поет за плащания по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз.

  21. Кандидатстване на Община Благоевград с проектно предложение по Целева програма за подпомагане образователния процес на децата и младежите, настанени в социални услуги, делегирана от държавата дейност от резидентен тип на територията на страната и домове за деца, лишени от родителска грижа от I до XII клас, финансирана от Фонд „Социална закрила“.

  22. Предоставяне на права на Кмета на Община Благоевград да издаде запис на заповед за авансово плащане по проект: „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на Община Благоевград“. 

  23. Подготовка на проектно предложение по процедура BGENVIRONMENT-3.002 - Открита покана № 2 „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“ по Резултат 3 „Подобрено управление на ресурсите на общинско ниво (кръгова икономика)“ на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021.

  24. Приемане на програма и стратегия с приоритетите на Община Благоевград за срок на мандат 2019-2023 година, която се приема за първи път в историята на Общински съвет Благоевград.

Актовете на Общински съвет Благоевград са изпратени на кмета на общината и на областния управител в 7- дневен срок от приемането им.

В съдебна процедура са 6 решения на Общинския съвет, които се обжалват от кмета. 

За отчетния период има 3 върнати решения от Областния управител на област Благоевград.

Актовете на Общински съвет Благоевград са разгласени чрез средствата за масово осведомяване и чрез интернет страницата на общината.

Във връзка с пандемията, обявена от Световната здравна организация, са приети следните решения:

1. Освобождаване от заплащане на наемни вноски и концесионни плащания на наемателите и концесионерите на общински имоти и търговски обекти във връзка с обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение в страната, свързано с разпространението на COVID – 19.

2. Взимане на решение от Общински съвет Благоевград за намаляване размера с 20%, съответно 30% на наемни вноски и концесионни плащания на наемателите и концесионерите на общински нежилищни имоти и търговски обекти във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на COVID – 19 и въведените нови противоепидемични мерки със Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. на Министъра на здравеопазването за периода от 01.12.2020 г.-31.03.2021 г.

3. Освобождаване от заплащане на наемни вноски наемателите на общински търговски обекти с предназначение за заведения за хранене и развлечение, фитнес и спортни зали, както и собствениците и наемателите на заведенията за хранене и развлечения, ползващи открити площи за периода от 01.12.2020 – 31.12.2020 и намаляване на наемната цена за ползване на открита площ за периода 01.01.2021 – 31.03.2021 с 30% във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, свързана с разпространението на COVID – 19 и въведените нови противоепидемични мерки със Заповед № РД-01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването.

4. Кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001 „3.1-Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19“, Оперативна програма за храни и / или основно материално подпомагане.

Неприетите, отхвърлени предложения на кмета от Общинският съвет, през отчетния период, са пет:

  1. Предложение относно изменение на Решение № 131, по Протокол № 6 от заседание на Общински съвет Благоевград, проведено на 14.04.2020 година.

  2. Предложение на Кмета на Община Благоевград, относно приемане на Система за прием в първи клас в общинските училища на територията на Община Благоевград.

  3. Предложение на Кмета на Община Благоевград, относно промяна в структурата на Бюджетно звено „Заведения за социални услуги“- Община Благоевград.

  4. Предложение относно дарение в размер на 11 000 евро, дарено от международната благотворителна организация  „Humanity First International“.

  5. Предложение относно присъждане на звание „Почетен гражданин“ на Благоевград на Михайл Йорданов Цонев.    

През отчетния период Председателският съвет проведе  21 заседания. Сега действащият Председателски съвет е в състав: Андон Тодоров, Евгени Бибов, Мехмед Вакльов, Кирил Ваклинов и Гергана Муртова. 

Постоянните комисии към Общински съвет Благоевград проведоха общо 96 заседания, съгласно предварително утвърден график, както следва:

  1. Комисия по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране;

Общ брой заседания- 10;

  1. Комисия по бюджет, финанси и европроекти;

Общ брой заседания- 9;

  1. Комисия по здравеопазване;

Общ брой заседания- 11;

  1. Комисия за децата, младежта, спорта, туризма и работа с неправителствени организации;

Общ брой заседания- 9;

  1. Комисия по образование, култура и вероизповедание;

Общ брой заседания- 9;

  1. Комисия по устройство на територията, комунално-битово обслужване, екология и транспорт;

Общ брой заседания- 9;

  1. Комисия по развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство;

Общ брой заседания- 9;

  1. Комисия по социална и жилищна политика;

Общ брой заседания- 11;

  1. Комисия по жалби и контрол изпълнението на решенията на общински съвет и мониторинг на обществените и възлагателните поръчки;

Общ брой заседания- 10;

  1. Комисия по обществен ред, сигурност и противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси;

Общ брой заседания- 9.

Специализираната комисия, с наименование „Комисия по следприватизационен и следконцесионен контрол“ проведе 3 заседания.

Комисиите назначени със заповед на кмета в периода от 01.01.2020 г. до 31.12.2020 г. са 65 на брой, в които участие имат и общински съветници към Общински съвет Благоевград. 

Форма на контрол върху дейността на кмета и общинската администрация са питанията на общинските съветници. През отчетния период има постъпили 9 питания към кмета на Община Благоевград. Кметът даде непълен отговор на 8 от питанията, едно от които е на Цветозар Балабанов за назначенията и уволненията в общината. На едно питане все още не е отговорено.

Към кмета на общината са постъпили 10 предложения и 3 искания от общински съветници, като нито едно от тях не е взето под внимание. За този период има редица предложения – задължения на кмета, които трябваше ОбС да гласува, но не бяха входирани от кмета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK