Над 2500 участници събра "Старчевата" в Разлог

снимки: Община Разлог

Над 2500 участници събра Международният кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог. 21 групи от България, Македония и Словения дефилираха в града на кукерската традиция.

Събитието се проведе за шести път и бе под патронажа на инж. Красимир Герчев - кмет на община Разлог. С Международния кукерски карнавал се отбелязаха юбилейните 20 години от приемането на Разлог в семейството на Федерацията на европейските карнавални градове.

Първото място в кукерския карнавал си поделиха кукерите от село Турия (община Павел Баня) и селата Долно и Горно Сахране (община Павел Баня).

Второто място поделиха групите от община Петрич – квартал „Дълбошница” и квартал „Висдол”. На трето място бяха класирани село Бачево (община Разлог) и село Богданов дол (община Перник).

Наградата за най-масово участие журито на карнавала присъди на кукерската група село Крупник (община Симитли), в която се бяха включили над 200 маскирани души. Село Мусомище (община Гоце Делчев) грабна наградата за най-оригинално участие в карнавала.

Село Ябълково (община Кюстендил) си тръгна от Разлог с награда за приемственост на традицията. Спаска Попова от село Крупник бе най-възрастният участник, 3-месечният Кристиян Тонев от с. Ябълково – най-малкият участник.

4 награди бяха дадени за най-оригинални костюми. Кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев връчи на всички групи почетни грамоти за участие и парични награди.

Шестият международен кукерски карнавал „Старчевата” бе закрит с кукерска група от Разлог, наброяваща над 800 души.

За пореден път Разлог показа, че е градът на кукерската традиция и че тази традиция се предава от поколение на поколение.

Площад „Преображение” трудно събра внушителния брой на разложки кукери и стотиците хора облечени в народни носии.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n