Мъж със симптоми за COVID-19 почина, докато чака линейка

Снимка: Infomreja.bg, архив

ИАМН започва проверка по случая

43-годишен мъж от София е починал, след като от Спешна помощ не са се отзовали на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев пред Нова телевизия.

Жената е звъняла пет пъти на тел. 112, като обяснила, че синът й има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове. Самата тя е дала положителен PCR тест.

Екип обаче така и не е пристигнал на адреса. На следващата сутрин мъжът издъхнал. Едва тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта.

Каква е причината спешните медици да не се отзоват на пет сигнала?

"Синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43 ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа", разказва майката на Станислав – Евгения Илиева.

Тя добавя, че състоянието на момчето се е променяло. На следващата сутрин състоянието му вече е било тежко.

"Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6.40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс", добавя майката.

Станислав е имал масивен кръвоизлив преди години. Тогава е бил спасен и не е имал други проблеми.

Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав, но той също не дошъл на посещение у тях.

"Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма", казва Евгения.

Спешна помощ коментираха случая:

"Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето", казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя добавя, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.

Тази сутрин стана ясно, че по нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax