Министър Василев: Инфраструктурата в държавните спортни училища е в критично състояние

Снимка: ММС

„Поемам отговорност да управлявам спорта по начин, който да доведе до високи резултати за българските състезатели“

Изключително тежки са проблемите с базата на държавните спортни училища. Това съобщи министърът на младежта и спорта Радостин Василев при гостуването си в предаването “Арена спорт” на Българската национална телевизия.

“Срамно и обидно е децата, които учат в държавните спортни училища и продължават да бълват медали, да тренират в такива условия. Част от базата е общинска, другаде е държавна. Истината е, че тя е в критично състояние. Тепърва ще изискам разговори с всички директори на спортните училища. Там също ще има проверки. Идеята ни е да се насочим към тотално подобрение на инфраструктурата в държавните спортни училища като начало, а от догодина мисля, че е време да преминем към отпадане на делегираните бюджети в държавните спортни училища. Защото през последните години те доведоха до това там да не се обучават деца, които имат наистина качества да бъдат професионални спортисти, а да се търси бройка заради този делегиран бюджет. По темата разговарях и с министъра на образованието и науката Николай Денков”, каза Василев.

Той взе отношение и по актуални въпроси в българския футбол. 

“На Министерски съвет обсъждахме темата с ПФК “Берое”. Министърът на енергетиката постави принципна позиция, че в системата на футбола съществува само този клуб, финансиран от държавно дружество, което реализира ежегодно огромни загуби. Многократно и по време на служебния кабинет е споделяно, че такъв тип дейности са на ръба на закона - при такава загуба да се отделят средства по отношение на този клуб. Наясно съм, че клубът е поставен в много сложна ситуация, предвид момента, в който беше взето това решение. То предизвика огромно неодобрение в привържениците. Готов съм да ги приема”, заяви Радостин Василев.

“Моята идея като министър е с настоящо или следващо ръководство на БФС да се измисли чрез телевизионни права или по друг начин, по който футболът да се финансира централизирано, но това да не минава през БФС. Може би трябва да се измисли друг начин. Клубовете може да продават своите права, може да си създадат лига, която да оперира с техните права, както е в по-голямата част от Европа. Телевизионните права са продуктът, който може да издържа целия български футбол. Ще има ясни и обективни критерии. Надявам се това ръководство на БФС да е мислило по този въпрос, но е видимо това, че имаме няколко клуба, които са в изключително тежко състояние в Първа лига и са на ръба на съществуването. Методът някъде да се изпращат собственици, някъде да се натиска да се дават пари, не работи. Ние трябва да измислим един пазарен механизъм. Аз съм готов да дам и консултация с експертизата от ММС на БФС, когато я поискат”, коментира още Василев.

Министърът на младежта и спорта говори и за участието на българските спортисти на Зимните олимпийски игри в Пекин, които започват в началото на месец февруари.

“До момента имаме 16 спечелени квоти. Това са с 5 по-малко от Игрите в Пьонгчанг. Очакванията винаги са за медали, когато предстоят олимпийски игри. Надявам се нашите спортисти да се представят подобаващо за името им и да достигнат до отличия”, каза Василев.

Той обяви, че ще бъде в китайската столица, за да подкрепи нашите състезатели. Попитан дали ще поеме отговорност за представянето на българите в Пекин министърът заяви, че ще поеме отговорност за това спортът да бъде управляван по такъв начин, че да се постигат високи резултати и те да са благодарение на водените от него политики.

“Не искам да свързвам успехите с имената на министри. В спорта има времево преекспониране на резултатите. Това, което правим днес, ще даде резултат напред във времето. Тези медали, които постигат нашите състезатели, са свръх техните усилия, свръх усилията на треньори, на частни спонсори. Държавата там е длъжник. Те тренират в ужасяващи условия, с ужасяващо малко финансиране, много от тях без необходимия екип, който да ги съпровожда. Аз се извинявам от името на държавата, че въпреки че почти нищо не им е осигурено на фона на останалите участници, те правят това, което правят”, завърши Радостин Василев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK