Мая Манолова: Когато и да влезе ДАНС в енергийните дружества, ще бъде късно

Снимка: ИБГНИ

„Далаверите в енергетиката застрашават живота на бизнеса и домакинствата“

ДАНС закъсня с влизането в енергийната борса и в държавните енергийни дружества. Когато и да влязат ще бъде късно. Трябва да има арести за безобразията, спекулациите и кражбите, от които големите печелят, а малкият бизнес умира.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в интервю за „Факти“.

Шефовете на енергийните дружества преминаха граница, която не трябваше да бъде преминавана. Три пъти по-висока цена на тока за бизнеса не е само заради външни обективни фактори. През август такива фактори нямаше. КЕВР съвсем благосклонно приема спекулациите на енергийната борса и това, че едни търговци печелят за сметка на българския бизнес, допълни Манолова и припомни, че КЕВР нито веднъж не са наложили публично санкции спрямо енергийната борса.

Искаме оставката на членовете на КЕВР. Фирмите плащат три пъти повече за ток от миналата година. Вчера цената достигна до 268 лв. на мегаватчас, а през септември в най-добрия случай ще бъде 240 лв., каза още тя.

Има омерта между политиците от статуквото по отношение на назначенията в енергетиката. Става дума за чиновници с около 200 000 лв. годишни заплати. Никой от тях не е случайно там. Те са близки и приближени на предишни ръководства, на Борисов. Наследството на Борисов, Теменужка Петкова, Делян Добрев са високите цени на тока, на основните хранителни продукти и услуги. Най-близкият кръг на Борисов е ръкоположен да управлява енергетиката, категорична бе Манолова.

Хората получават психоза, когато си закупят стандартните продукти в края на седмицата и се окаже, че сметката им е 20-30 % по-висока. Това е наследството на Борисов - цените вървят нагоре заради увеличаването на скъпия ток, допълни тя.

От „Изправи се.БГ“ поискахме държавата спешно да компенсира фирмите, болниците, детските градини и училищата за високите сметки за ток от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. Настояваме компенсациите да са за разликата между цената, определена от КЕВР – 120 лв. и реалната цена на пазара – 240 лв. на мегаватчас. Това ще струва между 150 и 180 млн. лв. на бюджета, подчерта Манолова.

Тя добави, че компенсацията за домакинствата при до 20 % увеличение на цената на тока ще струва 30 млн. лв. месечно, а за 10 % увеличение на цената на парното – 10 млн. лв.

„Топлофикация София“ е във фактически фалит и неплатежоспособност. Тя е изпратила писмо до институциите, че няма пари. От друга страна, не отговаря на нормите за вредни емисии и от 1 октомври ще работи незаконно. Поискали са от КЕВР ново увеличение на парното, а от 1 юли 2021 г. беше увеличено с 16 %, допълни Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK