Манолова: Ще заведем колективен иск срещу държавата за незаконното подслушване на стотици протестиращи

Снимка: ИБГ

Тя подчерта, че класифицирането на информацията за подслушването на протестиращи е незаконно

 Ще заведем колективен иск срещу държавата в Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради незаконното подслушване на стотици протестиращи и журналисти, отразявали протестите. Грубо са нарушени граждански права и това трябва да бъде наказано и разобличено.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова на брифинг пред медиите днес относно незаконното подслушване на граждани и журналисти от протестите през 2020 г. по твърдение за държавен преврат и въоръжено въстание.

Заради класифицирането на информацията подслушваните лица не могат да получат документи за иска, добави тя.

Днес ще подадем искане по Закона за достъп до обществена информация до Специализираната прокуратурата за официалните документи, на база на които можем да съдим държавата за незаконно подслушване. Ако не получим информацията от спецпрокуратурата, ще обжалваме отказа и ще заведем колективния иск, обясни Манолова.

След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство много хора настояват да се предприемат действия. Класифицирането на информацията за подслушване е незаконно, тъй като самото подслушване е незаконно, подчерта тя.
Журналисти, които са отразявали протестите, също са подслушвани по преписка с обвинение за държавен преврат и метеж. Това е скандал с европейски измерения, слушат се 130 души с абсурдни твърдения, че ще извършат въоръжено въстание и не могат да получат информация, за да заведат колективен иск, заяви Манолова.

България вече е осъждана за злоупотреба със специални разузнавателни средства, това няма да е първото дело, в момента има висящи такива дела. Никоя власт повече няма да си позволи да подслушва граждани, журналисти, опоненти, каза още тя.

Бях на протестите с един тъпан и явно това много е уплашило Гешев, за да ме обвинят като съучастник в ОПГ. Случващото се не е присъщо за държава в Европейския съюз, посочи Никола Вапцаров, който е един от подслушваните.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK