Костадин Шушутев: Има ли мечти и цели, човек винаги може да ги постигне чрез труд

Снимки: личен архив

Доказателствата са неговите успехи

Тези дни Владимир Москов -  кмет на община Гоце Делчев, връчи почетния знак на града на Костадин Шушутев , който стана новият шампион на България по бодибилдинг в категория „Мъжка физика до 176 см“. Това е признание за труда и упоритостта на младия неврокопчанин, който разнася славата на града.

 

Господин Шушутев, как се чувствахте на Националното първенство по културизъм и фитнес „Турнир Пловдив“ 2021, където грабнахте шампионската купа?

Това състезание се проведе скоро след турнира „Хеброс“ в Пазарджик, който спечелих в категория „Мъжка физика до 173 см“. Бях доволен от постигнатата победа, но исках да я затвърдя. Затова и в Пловдив дадох всичко от себе си. А борбата наистина беше оспорвана, защото се явиха и по-високи момчета. Трябваше да преодолея конкуренцията на 9 души.

Физика като Вашата не се създава за година – две. Откога спортувате?

От дете. Винаги съм се занимавал със спорт. Най-напред играех футбол. На 16 години вече имах повиквателна за мъжкия отбор на „Пирин“ – Гоце Делчев, който тогава се състезаваше в Трета дивизия. Изиграх 3 – 4 мача с мъжете.

Отказах се от футбола, защото получих контузия в глезена, която стана хронична. Тогава започнах да тренирам у приятел, който си беше създал нещо като фитнес.

На 18 години постъпих в Гранични войски, за да отбия военната си служба. През това време също поддържах спортна форма, но след уволнението се заех по-сериозно с фитнес и така до днес.

Как гледаха родителите Ви на тези занимания?

Моите родители винаги са ме подкрепяли. А с брат ми, който е една година по-малък от мен, тренираме заедно. Миналата година на Държавното първенство по културизъм в Пазарджик той стана първи в своята категория и абсолютен шампион по класически културизъм.

Сега двамата тренираме заедно в неговата фитнес зала „Ментор“, която се намира в спортния комплекс „Неврокоп арена“. В момента брат ми Александър се готви за състезанията, които ще се проведат през есента на тази година.

Бихте ли разказали как протичат Вашите тренировки?

Аз и брат ми тренираме при Благой Ангелов – един от най-добрите треньори в България по културизъм.

В различните периоди от годината тренираме по различен начин, зависи какво следва. Когато следва състезание, се подготвяме по точно определени индивидуални програми.

Всеки ден развиваме различни мускулни групи. Няма уред, който да не използваме. Когато целим качване на мускулна маса, респективно на килограми, тренираме с по-големи тежести. А когато сме в период на изчистване на мазнини, т.е. в предсъстезателен период, тренираме повече на фитнес машини, с по-малко килограми, но по-интензивно.

Два-три месеца преди състезание правя двуразови тренировки – сутрин кардио – аеробни упражнения, вечерта – силова тренировка. Не е лесно, натоварването е голямо, но в края на краищата всеки труд се възнаграждава.

А какъв е хранителният Ви режим?

Зависи дали сме в период на състезание, или в почивка. Но във всеки случай държим сметка за калориите. Избягваме сладкото, пърженото и газираното, особено при подготовка за състезание. Що се отнася до пиене и пушене, скарани сме с тях.

Разбира се, вземаме хранителни добавки. За тях се грижи фирма Naturalico, която ни е личен спонсор.

Като споменах за спонсор, искам да благодаря и на община Гоце Делчев, която ми оказва финансова помощ за подготовката, защото този спорт е доста скъп.

Успешно преминахте през един дълъг състезателен период. Какво идва след него?

Най-напред ще си почина физически и психически. Смятам да пропусна турнира наесен, след което да започна подготовка по точно определена програма за качване на мускули и през пролетта на следващата година да съм конкурентноспособен. Желанието ми е да участвам в едно - две професионални състезания в чужбина, категория „Мускулеста физика“.

Семейството подкрепя ли Вашите амбиции?

Разбира се. Ние сме семейство на спортисти и взаимно се подкрепяме. Съпругата ми Надя Шушутева обучава в своя Танцов клуб „Пиринско злато“ над 100 човека, които са на възраст от 5 до 65 години. Това и коства много време и сили. Аз я разбирам и помагам с каквото мога, най-вече при отглеждането на нашата дъщеричка. Жена ми също ме подкрепя и насърчава. Това разбирателство е една от предпоставките за успеха.

Желая Ви то да продължава и да имате още много успехи у нас и в чужбина!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK