Коритарова: Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани

Снимка: бТВ

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани

„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата се дължи на това, че 3 години нямаше договори за текущия им ремонт и поддържане. Затова моето решение, съвсем отговорно и осъзнато, е да продължат прекратените от предшественика ми процедури за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова в предаването на БТВ „Защо, господин министър?”. Тя подчерта, че ако тези действия не бъдат предприети, следващият регионален министър ще бъде изправен пред много трудна ситуация, почти без решение.

Инж. Коритарова изрази увереност, че експертите от пътната агенция ще покажат работа, каято да даде сигурност и увереност, че изпълнителите се избират прецизно и прозрачно, за да може да има ремонти по пътищата още това лято.

След възстановяване на дейностите на тръжните комисии има определени изпълнители за 4 области – София, Кюстендил, Перник и Смолян, и за тях предстои сключване на договори. Процедурите за останалите са в ход. Очаква се изпълнителите да бъдат избрани във възможно най-кратки срокове, но без компромис с прецизността на работата на комисиите, съобщи регионалният министър. И допълни, че до средата на този месец Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да направи план за извършване на текущи и основни ремонти.

На въпрос за строителството на АМ „Хемус“ тя съобщи, че при встъпването си в длъжност е получила информация, че дейностите са възстановени по инхаус договорите. „Договорите са индексирани и то със значителни суми и строителството е започнато“, посочи още Виолета Коритарова и допълни, че по участък 1 на магистралата – от Боаза до п.в. „Дерманци“, се строи от началото на строителния сезон. От него са изпълнени 68%. От участък 2 са изпълнени над 23%. Строителството в участък 3 е над 50%. „Този летен сезон ще се строи. Очакваме първият участък да бъде завършен до края на 2024 г., а останалите участъци до Плевен да бъдат завършени през 2026 г.“, посочи инж. Коритарова.

В отговор на въпрос за причината за смяната на предишния председател на Управителния съвет на АПИ министър Коритарова посочи, че във възложения от предшественика ѝ Андрей Цеков одит са констатирани закононарушения на действията на Ясен Йорданов. Агенцията за държавна финансова инспекция е потвърдила направените от Вътрешния одит на МРРБ заключения и ще бъдат сезирани съответните компетентни органи.

Виолета Коритарова съобщи още, че е назначена проверка на дейности за няколко милиона лева, възложени по т.нар. инхаус процедури при предишния регионален министър на Националния център за териториално развитие към МРРБ. До края на следващата седмица одитният екип трябва да установи дали тази форма на възлагане е използвана законосъобразно и ако не – ще бъде потърсена отговорност.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//