Конституционният съд отмени здравната реформа на Петър Москов

Снимка: БТА

Конституционният съд отмени ключов елемент от реформата на министъра на здравеопазването Петър Москов, пише Dnes.bg. 

Общо 11 съдии са подкрепили обявяването за противоконституционна на разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, с която се въвеждат два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Само съдията Филип Димитров е изразил особено мнение в тази част на решението, се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Конституционния съд. 

Пълният текст на решението още не е публикуван. Текстовете в Закона за здравното осигуряване бяха атакувани пред съда от група депутати от БСП Лява България, ДПС, АБВ и Българския демократичен център. 

Двата пакета медицински дейности – основен и допълнителен, бяха въведени по идея на здравния министър с цел най-масовите социално значими заболявания да бъдат лекувани бързо и без пациентите да заплащат за това. 

За пациентите с диагнози, включени във втория пакет, се предвиждаше или да чакат за прием в болница до два месеца, ако състоянието им го позволява, или да се осигуряват допълнително в частен фонд, който да плаща за лечението. 

На практика в двата пакета са включени едни и същи диагнози, с изключение на три, които са изцяло във втория. Решението за това дали пациентът е за незабавен прием, или може да чака, ще зависи от лекарите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//