КНДР извърши нов ракетен тест

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изстрелването е на фона на острите изявления на Ким Йо-чен

Северна Корея в сряда е изстреляла предполагаема балистична ракета с голям обсег към Източно море. Това съобщи южнокорейската армия, цитирана от "Йонхап". Тестът идва на фона на напрежението, причинено от обвиненията на Пхенян срещу шпионските операции на САЩ по-рано тази седмица.

Обединеният комитет на началник-щабовете заяви, че е засякъл изстрелването от район в или около Пхенян около 10 ч. сутринта. Той не даде повече подробности в очакване на анализ.

"Докато засилваме нашето наблюдение и бдителност, нашите военни поддържат позиция на пълна готовност в тясно сътрудничество със Съединените щати", се казва в изявлението.

Последното изстрелване на ракета с голям обсег на Севера се състоя на 13 април, когато той изстреля междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво Hwasong-18.

В понеделник и вторник Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, излезе с остри изявления, в които се твърди, че американски военни шпионски самолети са нахлули в района над изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Севера.

Ким предупреди, че Северът ще предприеме "ясни и решителни" действия срещу американските наблюдателни полети в "икономическата водна зона" на Севера, твърдейки, че може да възникне "шокиращ" инцидент.

Южнокорейските военни отхвърлиха забележките на Ким, заявявайки, че свободата на навигация и прелитане са гарантирани в ИИЗ.

Последното стартиране дойде на фона на големи дипломатически срещи и срещи по сигурността, които се провеждат тази седмица, включително срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) в Литва и Регионалния форум на АСЕАН в Индонезия.

Очаква се на срещата на върха на НАТО президентът Юн Сук Йол да обсъди сътрудничеството в областта на сигурността срещу военните заплахи на Северна Корея с други лидери.

Северното дрънкане на оръжия дойде и след неуспешното изстрелване на космическа ракета, носеща първия му военен разузнавателен сателит в края на май. Ракетата се разби в Жълто море след необичаен старт на двигателя от втора степен, според държавните медии на Севера. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//