Кметът на Благоевград от кабинета си: Това е кабинет на гражданите, на стола не е удобно!

Снимка: Infomreja.bg

Методи Байкушев получи ключа за града от заместник-кмет от екипа „Стоянов“

Новоизбраният кмет на Благоевград и съветниците от местния парламент положиха клетва.

Официалната церемония по встъпване в длъжност на Методи Байкушев и 42-мата съветници се състоя в зала „22 септември“.

Събитието започна по традиция с посрещане на кмета с питка с мед и сол на входа на залата.

Байкушев бе посрещнат също така от граждани, които бяха дошли, за да го поздравят.

С химна на Република България и ЕС, както и с полагане на клетвата съветниците и кметът встъпиха в длъжност в мандат 2023 – 2027.

Мария Димова – областен управител, постави начало на церемонията с обръщение към кмета и съветниците:

Днес е ден на ново начало, изпълнено с възможности и нови успехи.

В началото на вашия 4-годишен мандат ми позволете да изразя своята увереност, че ще направите всичко необходимо, за да изпълните дадените от вас обещания към гражданите и ще работите занапред в дух на конструктивност и диалогичност. Убедена съм, че ще надграждате направеното, за да стане община Благоевград още по-приветливо място за живот.

Вярвам също, че с обединени усилия, с обща воля ще реализирате множество проекти, така че да осигурите просперитет на общината и още по-добра среда за живот на жителите. За целта са необходими общ път, общи усилия и общи каузи.

Нека покажем в дух на разбирателство и сътрудничество, че местната и държавната власт могат да работят в синхрон в името на добруването и развитието на общината.

Създайте среда, в която разнообразието на идеи е ценност, където диалогът е открит, а решенията са основани на общите ни ценности. Градете мостове, а не стени, не само между вас, но и между вас и хората!

В началото на управленския ви мандат искам да ви пожелая здраве, нека желанията и нуждите на гражданите да ви водят напред! Осланяйте се на диалога с тях и именно в този диалог търсете решенията на техните проблеми! И не забравяйте, че всички вие сте тук, за да изпълнявате тяхната воля! В мое лице и в лицето на Областната администрация в Благоевград за всяка идея и позиция в полза на гражданите ще намерите подкрепа.

След Димова думата взе Мартин Бусаров – председател на ОИК-Благоевград, който обяви резултатите от изборите на първи тур и от балотажа, както и поименно всички общински съветници.

Най-възрастният от тях – банкерът Захарин Хаджийски, пое като старейшина воденето на заседанието. Той пожела успех и мъдрост на всички, избрани да служат на жителите на общината.

Малък гаф разсмя присъстващите в препълнената зала. Хаджийски направи лапсус, като каза: „оттук нататък забравете какво сте обещали на изборите…“. Но последва извинение.

Методи Байкушев получи ключа за града от заместник-кмет от екипа „Стоянов“ - Мария Петрова. Оказа се, че в Общината стана практика старото ръководство в лицето на кмета да не предава ключа на новото. Така бе и с прехода между Кабитов - Томов, така - и между Томов - Стоянов.

Още вчера на пресконференция стана ясно, че бившият кмет няма да присъства на събитието, защото не е „поканен“. От Областната администрация – която е организатор на първата сесия, заявиха за ИНФОМРЕЖА, че няма практика да се връчват покани.

Байкушев получи още един ценен подарък – от Неврокопския митрополит Серафим. Владиката подари на кмета Библия, а в пожеланието си каза, че е убеден, че Байкушев добре познава Божието слово.

Както е известно, кметът е част от църковен хор.

Комисия по избор на председател на ОбС бе сформирана от новия състав на Съвета. Издигната бе и номинацията – единствена, на досегашния председател – Радослав Тасков. След 15-минутна почивка и гласуване в „тъмната стаичка“ с 34 гласа „за“, 7 невалидни бюлетини от общо 41 гласували Тасков бе преизбран.

Той каза пред присъстващите:

„Благодаря за доверието, съзнавам, че това е огромна отговорност и задължение. Разбирам, че за този вот до голяма степен имат значение резултатите, които получихме на последните избори, но се надявам, че това е и оценка на досегашната ни работа. Този резултат обаче е и отговор към онези, които веднага след изборите започнаха да лепят етикети върху Общинския съвет, да пророкуват, че ще бъде неработещ, че е фрагментиран, така че това е и отговор, който показва, че този ОбС иска да започне работа веднага.“

В своето слово Байкушев не бе пестелив на критика към досегашното ръководство, но говори и за приемственост и за това, че очаква да бъде критикуван, напътстван и държи на обективната оценка от страна на съветниците.

Общински съветници, силно мотивиран съм да работя в диалог и партньорство с Общинския съвет. От решенията, които ще взимаме заедно през следващите 4 години, как и с каква скорост ще се развива нашият град. Важно е всеки ден в следващите години да помним, че благоевградчани очакват от нас да служим на общината, да решаваме проблемите на града, да създаваме условия за развитието му и среда, в която хората да живеят пълноценно и да се развиват личностно и професионално.

Призовавам ви в този мандат да работим наистина прозрачно, отговорно и в интерес на избирателите! Да сме конструктивни! Когато обсъждаме проблемите, можем да преговаряме, можем да спорим, но винаги трябва да намираме бързи и ефективни решения, защото Благоевград няма време за губене. Изправени сме пред много тежки проблеми, които изискват спешни и адекватни решения.

Всяко решение, което се взима в тази зала, тежи, и гласът на всеки един от вас има силата да определя бъдещето на жителите. Не го забравяйте в нито един момент, аз също обещавам да не го забравям! И обещавам да слушам – говорете с мен, критикувайте ме, правете го и публично! Това е работата на общинските съветници – истински контрол върху работата на кмета. И кметът трябва да е способен да отговори на всеки въпрос. И не трябва да се страхува от нито един въпрос, защото човек трябва да се притеснява само когато върши нещо нередно. Когато си върши работата честно и отговорно, няма от какво да се притеснява.

Моето желание е големият диалог за Благоевград да се води именно тук – в Общинския съвет. Аз съм кмет и вие сте общински съветници, защото гражданите решиха така. Зад всеки от нас стоят хиляди гласове на хиляди благоевградчани и това преди всичко ни задължава. Ние в момента имаме правомощия, които са права и задължения. Фокусът е в задълженията. Вярвам, че ще съумеем да намерим път едни към други в името на родния ни град.

Няма да давам никакви неизпълними обещания, но и няма да отстъпя, когато защитавам интересите на гражданите на Благоевград. Аз и моят екип ще вложим всичките си усилия, за да оправдаем доверието. Успешна работа на всички! И нека помним, че никой не е по-голям от Благоевград! Благоевград може!

След края на заседанието Байкушев бе въведен в своя кабинет от директора на дирекция „Култура“ към Общината – Силвия Домозетска.

На въпрос на репортер на ИНФОМРЕЖА дали е удобен кметският стол, Байкушев каза: „Не“. Той заяви, че първо би искал да проветри кабинета, който „мирише на цигари“ и първата „забрана“ и „обещание“ е, че в този кабинет няма да се пуши.

На церемонията присъства и бившият кмет и кандидат – Румен Томов, председателят на Областната структура на ПП – Марио Граченов, Марио Богданов – собственик на транспортна фирма, кметовете на кметствата в общината, които също положиха клетва, бивши общински съветници, ректорът на ЮЗУ, представители на АУБ, активни граждани и привърженици на Байкушев.

Утре ще се състои официалната и първа пресконференция на Байкушев, в която той ще обяви пътя на Общината, преговорите с настоящи служители на Общината за оставането им на пост.

Той каза, че все още екипът му от заместници не е готов, но няма и да бърза с него.

ОЩЕ ВИЖТЕ В ГЛАВРИЯТА ВЪВ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА НА ИНФОРМЕЖА, КАКТО И ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//