Стоянов: Г-н Байкушев, пазете се от хора с нечисти мисли! Горд съм, че бях кмет на хората!

Снимка: Infomreja.bg

Илко Стоянов свика журналистите на пресконференция, на която направи анализ на следизборната обстановка

Г-н Байкушев, пазете се от хора с нечисти мисли. Не се страхувайте от тях! Не се подвеждайте! Концентрирайте се върху работата си!

Този призив отправи бившия кмет на Благоевград – Илко Стоянов, към новоизбрания си колега – Методи Байкушев.

Илко Стоянов свика журналистите на пресконференция, на която направи анализ на следизборната обстановка. Той обяви, че ще подаде жалба в Административния съд, с която иска проверка на всички изборни протоколи и видеозаписи по време на балотажа.

Според Стоянов малката разлика в гласовете в негова подкрепа и тези за Байкушев идва заради разлики от по 5-6 гласа във всяка секция. Стоянов ще иска и проверка на машинния вот, в който се съмнява. Той сподели, че всички гласове от машините са в полза на опонента му, а за него – всички гласове са от хартиения вот.

Изборите бяха срещу мен!

Той апелира Байкушев да не се поддава на кръговете, които ще го обсадят, и също така – да не ликвидира общинските предприятия.

Стоянов заяви, че иска проверка на машинния вот, за да се уточни „ролята на машините във вота“. Длъжни сме да гарантираме демокрацията, каза Стоянов.

Той подходи с изключително уважение към Байкушев, заявявайки, че няма да си присвои направеното в общината през последните две години, както и че е „за“ приемствеността на проектите и на служителите в администрацията.

Стана ясно, че през последните 5 дни Байкушев е провел разговори с хора от екипа „Стоянов“ именно с цел да ги задържи на постовете им. Отказ е получил от целия политически кабинет - от заместници на Стоянов и секретаря на Общината. Също така Стоянов коментира масовите оставки от служители на създадения от него Общински инспекторат:

Тези хора бяха обидени още в първите часове след балотажа, нормално е да напуснат по собствено желание. Вероятно се страхуват от чистки, но апелирам предприятията да не бъдат ликвидирани.

Стоянов критикува Байкушев и за още едно негово изказване от нощта на балотажа, че в Общината няма пари.

Пари има, трябва воля! До Нова година му престоят 5 лентички: на спортния салон на НХГ, на новото игрище в Рилци, на покровнишкия мост, на анаеробната инсталация, на Народното читалище.

Стоянов напомни, че на 16 ноември изтича срокът за внасяне на проекта за хайтехпарка в парк „Македония“ за финансиране по програма. Ако не бъде внесен, то ще бъдат изгубени парите, а според Стоянов има и интереси, които стоят зад нереализирането на подобен проект. Според него възможността той да не стане реалност е голяма, защото в предизборната си кампания Байкушев обяви, че е против това.

Относно заявката на Байкушев за ревизия на Общината, Стоянов каза: Това не е магазин. Всяка година ревизия се прави от Сметната палата. Оставям Общината в нормално състояние. Нека е ясно за Байкушев, че кампанията свърши, няма време за оправдания, има срокове за проекти!

И допълни:

Аз оставам на разположение за него. Винаги ще съдействам. Уважавам го!  Ще помагам на новия кмет като казвам истината за интересите на кръговете. Нямам намерение да мълча!

Относно изминалия балотаж, Стоянов заяви:

Наказателен вот имаше не от избирателите, а от кръгове с големи икономически интереси. Дори мисля, че Байкушев не знае кой точно го е подкрепил от хора, които реално бяха срещу мен.

Стоянов оцени като грешка в управлението си, че „Исках да правя град, а не да оправя себе си!“. Водех се от принципа: Когато не знаеш как да постъпиш, постъпи достойно!

Той коментира и настоящия Общински съвет – „фрагментиран и с много „интереси“.

„Това ще е предизвикателство за новия кмет“, каза Стоянов.

На въпрос какво следва за Стоянов от тук нататък, той каза: Искам да си почина, за малко ще съм безработен, засега няма да се занимавам с политика.

Стоянов бе подкрепен от ПП ГЕРБ, дали е говорил с лидера на партията след изборите обаче:

Няма нужда от разговори! Местният ГЕРБ подкрепи ПП. Ако имаше гласове за мен от ГЕРБ, подкрепата щеше да е по-голяма. Те имаха амбиции. Аз единствено се молех общината да бъде освободена от злобата. Нападките от опоненти, както и във Фейсбук, замъгли мъдростта на хората. Аз работех от ден първи за общината!

Утре, в 10 ч., ще се проведе церемонията за встъпване в длъжност на новия кмет. Стоянов заяви, че няма да присъства, защото не е поканен. Временният кмет на Общината – Анита Коцелова, също няма да присъства и първият документ на бюрото на кмета ще е нейната оставка. Причината – нападки срещу дамата за това, че е родом от Петрич, а не от Благоевград, направени в нощта на балотажа от Байкушев.

Важна е клетвата му, а не кой ще му връчи ключа на града. Това е просто формалност! А за разговорите, които е провел с екипа ми, това е висока оценка.

В завършек Стоянов каза, че е горд с „това, че бях кмет на хората“!

Цялото изявление на Стоянов вижте във видеото:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK