Кюстендилско в тъмночервената зона! Въвеждат нови мерки

Снимки: Infomreja.bg

От 13-и октомври влизат в сила новите мерки

За съжаление тенденцията в област Кюстендил не е най-положителната. Преминахме границата на 500 заболели от коронавирус на 100 хил. души, което ни поставя в тъмночервената зона. След като получихме таз иинформаци от РЗИ, събрахме щаба и обсъдихме предложените мерки.

От 13-и октомври до 10-и ноември влизат в сила новите мерки, обяви на пресконференция областният управител Александър Пандурски.

По негови думи на 1 ноември ще бъде направен преглед на мерките и тяхното изпълнение и ако има спад в заболелите мерките ще бъдат облекчени.

„Заболеваемостта в област Кюстендил е 553, 1%, което ни поставя в тъмночервената зона. Ръстът на заболеваемостта е 21%. До този момент на територията на област Кюстендил са потвърдени 10 718 случая на коронавирус. От тях са излекувани 9357, на домашно лечение са 708, хоспитализирани до момента са 116, починали са 537 лица.

Под карантина са 1153-ма“, обяви директорът на РЗИ – Кюстендил, Златко Величков. Той допълни, че съвместно с органите на реда е извършен строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки.

От 4-и до 10-и октомври са направени общо 147  проверки, съставени са 3 акта – един на заведения за обществено хранене и два на нощно заведение. Има един акт за системно нарушаване от страна на заведение, което е предадено на прокуратурата.

До момента са извършени 47252 ваксинации, със завършен цикъл на ваксинация – първа и втора доза, са  25 597 лица. 69 са поставените трети дози от ваксината.

Що се отнася до мерките в момента заповедта се изготвя и тя ще бъде съгласувана със здравния министър, обяви още д-р Величков.

Мерките, които се гласуваха от членовете на Областния оперативен щаб, са както следва:

- Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални, йога и др. школи.

- Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета, и други).

- Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, общоселищни празници, фолклорни инициативи и други с такъв характер.

- Преустановяват се провежданията на масови спортни събития както на закрито, така и на открито, с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове и уелнес центрове.

- Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

- Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

- Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обет, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

- На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- За учениците от област Кюстендил се въвежда ротационен принцип на обучение, съгласно график, изготвен от РУО - Кюстендил.

- Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

- Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение - спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от и в област Кюстендил.

- Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.)

- Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.)

Дейностите, които не се преустановяват, могат да се извършват съобразно издадената заповед на МЗ от 2 септември. По препоръка на Министерство на здравеопазването една част от приетите точки в Заповедта на РЗИ предстои да бъдат леко коригирани и допълнени. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2