Каменни скулптури увековечават джаза в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Създават алея на джаза

Асоциация Фестивалите в България и Община Банско канят изявени български творци да вземат участие в пленер под надслов „Музиката в камъка“ за създаване на скулптурни творби от камък, посветени на джаз музиката.

По проект „Музиката в камъка“, финансиран по програма „СЪЗДАВАНЕ“ 2023 г., модул „Нови организации“, направление визуални изкуства на Национален фонд „Култура“, се създава „Алея на джаза“ в центъра на курортния град, сдобил се със славата на българската столица на джаза с провеждането на най-мащабния джаз фестивал с 27-годишна история.

Скулптурни пластики, изобразяващи видните български музиканти Асен Овчаров, Леа Иванова, Милчо Левиев, Вили Казасян, Симеон Щерев, Васил Пармаков, Димитър Ганев, Петър Славов, Румен Тосков-Рупето, Емануил Манолов-Бадема, Марио Станчев и създателят на джаз фестивала в Банско – д-р Емил Илиев, ще бъдат изработени в отворен към младите артисти и публиката творчески процес, за да се реализира на още едно ниво линията на приемственост и обществено признание.

Колаборацията с музиканти ще осъществи синтез между изкуствата. Основният материал за скулптурите е пирински гранит, символично правещ паралел между силата на природата и силата на човешкия дух. Всеки автор може да представи до 4 идейни проекта по зададените параметри.

Идейните проекти се представят с 4D скици, визуални презентации или други форми. За реализация през 2024 г. ще бъдат избрани 5 проекта и ще бъдат обявени до 15 май тази година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//