Индия е най-големият купувач на руски оръжия

Снимка: БТА

За последните 5 години Русия е доставила на Индия оръжия за 13 милиарда долара, съобщиха руски медии

Русия е доставила на Индия оръжия за около 13 милиарда долара през последните пет години, а Индия е поръчала на Москва оръжия и военно оборудване за над 10 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

Индия е най-големият купувач на руски оръжия в света – понастоящем близо 20 процента от поръчките към Москва са от Делхи. Същевременно Индия до момента не е осъдила изрично руското нахлуване в Украйна. Индийският министър-председател Нарендра Моди призовава за диалог и дипломация за уреждане на конфликта.

Много западни страни наложиха санкции на Русия, включително засягащи оръжейната сфера заради инвазията, определяна от Москва като "специална военна операция".

Индия, Китай и някои държави в Югоизточна Азия запазват интереса си към покупката на руски оръжия, заяви ръководителят на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, цитиран от Интерфакс.

"Въпреки невиждания натиск върху Индия от западните страни начело със САЩ тя продължава да бъде един от основните партньори на Русия в областта на военнотехническото сътрудничество", каза той.

Според Интерфакс годишният оръжеен износ възлиза на около 14-15 млрд. долара, а поръчките са се запазили на ниво от около 50 милиарда долара.

Шугаев отбеляза, че азиатските клиенти са особено заинтересовани от руските системи за противоракетна отбрана "С-400 Триумф", ракетни системи "земя-въздух" с малък обсег като "Оса", "Печора" или "Стрела", а също бойни самолети "Су-30" и "МиГ-29".

Друг руски служител от сферата на отбраната, цитиран от Интерфакс, каза, че в момента Русия произвежда системи "С-400 Триумф" за Индия и възнамерява да изпълни доставките навреме.

Русия ще представи около 200 образци на оръжия и военно оборудване по време на международното въздушнокосмическо изложение "Аеро Индия 2023" в Бенгалор, съобщи ТАСС.

Индия иска да увеличи повече от три пъти годишния износ в областта на отбраната – от 1,5 млрд. долара в момента до 5 млрд. долара до 2024/2025 г., заяви Моди при откриването на изложението днес, предаде Ройтерс.

Страната иска да подпише сделки в отбраната на стойност 750 млрд. рупии (9 млрд. долара) по време на петдневното изложение. Моди каза, че Индия, която от десетилетия е един от най-големите вносители на отбранително оборудване, сега изнася за 75 държави.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK