ЕС въведе санкции срещу Косово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Албин Курти ги определи като несправедливи

Европейският съюз потвърди в събота вечер, че мерките по отношение на Косово, които бяха предложени от посредниците в диалога Прищина-Белград, са влезли в сила, а днес косовският премиер Албин Курти ги определи като несправедливи, съобщават косовски медии.

Въпреки че ЕС не определя мерките като „санкции“, според „Коха диторе“ те включват спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово, създадени на основата на споразумението за стабилизиране и асоцииране, неизпращане на покани на косовски представители за срещи на високо равнище, отмяна на двустранните посещения с изключение на онези, насочени към преодоляване на кризата в Северно Косово в рамките на диалога под егидата на ЕС. Програмите за Косово по Инструмента за предприсъединителна помощ за 2024 г. също са спрени, а предложенията на Косово в рамките на Инвестиционната рамка за Западните Балкани не са внесени за разглеждане на 29 и 30 юни.

Цитиран от КосоваПрес, днес косовският премиер Албин Курти направи изявление, в което отбеляза, че не става въпрос за санкции, а за временни мерки, които обаче определи като „несправедливи“.

„Косово и неговото правителство са най-демократичната, проевропейска и прогресивна държава и управление. От друга страна ние сме изправени непрекъснато пред различни форми на агресия от страна на Сърбия, която е автократична, проруска държава, изправени сме пред нейното криминално минало в бившето югославско пространство, където тя предизвика четири войни. Въпреки това ние вършим нашата работа, но нека не забравяме, че не можем да направим компромис нито с върховенството на закона, нито с конституционния ред в нашата страна. Затова ние ще продължим да прилагаме правителствената си програма и се надяваме, че тези временни мерки ще бъдат много кратки и подкрепата, европейската помощ, ще бъде в пълен размер, може би дори ще се увеличи, защото Косово е страна, която се нуждае от подкрепа за развитието си“, каза Курти.

Той изрази готовност за разговори за прилагане на договореностите, за пълна нормализация на отношенията със Сърбия и за деескалация с фактическо взаимно признаване в центъра на преговорите. На въпрос дали скоро ще има нов кръг от преговори, Курти отговори, че това зависи от посредниците в диалога.

ЕС се опитва да окаже натиск върху правителството на Курти за нови местни избори в населените предимно със сърби общини в Северно Косово, след като там бяха избрани албански кметове на избори, които преминаха при бойкот от страна на сърбите и много ниска избирателна активност. Косовското правителство обаче настоява да бъде спазена процедурата и нови избори да бъдат проведени по официално искане на поне 20 процента от избирателите. Друг траен елемент на разногласията е все още нереализираната договореност за създаване на Съюз на сръбските общини. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK