Емоционален Бабинден празнуваха в Разлог и Белица

Снимка: G.M Photography

Хора се виха из градове и села

Бабинден празнуваха в Югозапада! По стара традиция повече от 200 бабинчета от Разлог, заедно със семейства си спазиха традициите на празника, посветен на медицински специалисти, които помагат при раждане и бабите.

Зам.-кметовете на община Разлог Славчо Фарфаров, Гергана Костова и Христо Зайков поздравиха екипа на АГО към МБАЛ - Разлог, в чиито ръцете през изминалата година са проплакали 308 бебета. Всички медицински специалисти бяха изненадани с цветя и персонални подаръци - по традиция бяла кърпа и сапун. От днес две авторски картини за Бабинден, ще красят отделението, а всички мъжки и женски рожби бяха орисани да са здрави, благословени и да пазят българските традиции.

В малката зала на Народно читалище “15 септември 1903 - 1909 година” екипът на АГО и десетки празнуващи семейства приеха и топлите поздрави на инж. Костова, секретарят на Читалището - Велина Кулина, и учениците от Основно училище “Никола Парапунов”. От името на кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев по време на тържеството бяха връчени специални плакети и подаръци на семействата на последното бебе на 2023-та година Мартин Михайлов и първото на 2024-та - Йоан Сотиров.

Под ръководството на своите преподаватели Лили Лачина, Иван Мишков и Мария Калоянова, възпитаниците на училище "Никола Парапунов" пресъздадоха традициите на Бабинден и изпяха емблематичните песни “Айда, баби, да тропнеме", " Карамфилю, Трендафилю!", "На хорото бабиното!”. Младата майка Елена Крънчева “изми” ръцете на д-р Радка Божикова, пожелавайки здраве и професионални успехи. Ритуалът бе спазен и в домовете на 166 бебета от цялата община - 75 женски и 91 мъжки рожби - родени през 2023, и от още десетки семейства, пристигнали в Разлог и всички китни села, специално за Бабинден.

И тази година на централния площад се изви пъстрото, уникалното, разложко бабино. Село Баня отбеляза празника с рекорден брой бабинчета - 41, Бачево празнува със семействата на 22 бебета, Годлево и Долно Драглище - с по 5 бабинчета, Горно Драглище - с 4 женски и 4 мъжки рожби, Добърско - с 2 дами и 1 кавалер, а Елешница с младите родители на 10 бабинчета.

С Бабино хоро и с традиционните ритуали по поливане и даване име на новородено Белица отбеляза празника. Той започна още от рано сутринта с тъпани и зурни, които обиколиха и огласиха цяла Белица, за да възвестят началото празника.

Бабино хоро, специално и тежко, се изви в центъра на града. Заденали внучетата си, поставени в цедилки на гърбовете си бабите, които са на особена почит в този ден, заиграха дълго бабино хоро. Кметът на община Белица Радослав Ревански отново засвидетелства уважението и почитта си към всички баби, майки, медици и бабнчета с вълнуващите си слова.

Поляха ръцете на детския лекар д-р Янна Мавродиева като младите майки изразиха своята благодарност и уважение към всички лекари в Белица, които се грижат за майките преди раждането, а след това и за свидните им рожби. Словото на младата майка “първескиня“ Йоанна Клинчова, произнесено с благодарност към бабите и лекарите от името на всички майки в Белица.

Ритуалът „даване име на новородено“ с личното участие на кмета Ревански, изпълнен с неповторими моменти, с детски радостен глъч, усмивки и бабината – сладка пита, разчупена от името на всички баби с наричания, бабинчетата да растат живи, здрави, умни, щастливи в мир и благодат.

А кметът на Банско отправи своите пожелания до всички майки, баби, деца и лекари чрез видео обращение:

Снимка: Община Белица

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK