Документите пречат мостът при Симитли да бъде отворен, жителите блокираха Е-79

Снимка: Infomreja.bg

Стотици жители на община Симитли се събраха на два главни пътя

Стотици жители на община Симитли се събраха на два главни пътя и ги блокираха за един час. Километрични опашки се образуваха в посока Гърция и Банско.

Причината за протеста, който жителите организирали чрез социалните мрежи, е затвореният мост между града и кв. „Ораново“. Протестът е и с още едно искане – да бъдат поставени обезопасителни мантинели и маркировка на пътя за село Брежани, където преди месеци кола излетя извън платното и се преобърна по таван в дере.

Административна е причината, поради която мостът при Симитли остава затворен, стана ясно от думите на кмета Апостол Апостолов:

Има подписан Акт 15 и чакаме Акт 16. От последния разговор с директора на АПИ разбрах, че близките ри месеца няма да има Акт 16 и затова спонтанно хората от общината решиха да се направи протест, тъй като мостът е готов преди повече от месец, а не може да чакаме още два.

Протестът продължи в рамките на час, в който бяха блокирани пътят Симитли – Разлог – Банско – Гоце Делчев и главният път Е-79 към ГКПП Кулата.

Жителите скандираха „Искаме си моста“ и „Отворете ни моста“. С развети знамена, те излязоха на пътя за да изкажат недоволството си от това, че се налага да ползват заобиколни пътища, за да стигнат до общинския център. Полицейското присъствие бе изключително засилено, а опашки от коли и камиони се образуваха и в двете посоки.

Апостолов обясни, че от АПИ, при ремонт на пътя към село Брежани, са разрушили съществуващите там тротоари. Когато обаче от Общината са запитали защо не бъдат поставени мантинели, от Агенцията дали отговор, че пътят е общински и това не е тяхно задължение.

Апостолов каза, че поради рушенето на общинска собственост, Общината би могла да заведе дело срещу държавата.

Има хора, които на ден дават по 100 лв. за гориво за да преминат от едната страна на града до другата, каза Апостолов.

Според нас не само процедурата бави пускането на моста. Може би безхаберие и бюрокрация бавят. Общината чака моста 30 години. Той бе пред срутване. И сега, когато е направено съоръжението, то не може да се ползва, каза Апостолов.

Той обясни още, че от 1 април до сега са направени изискуемите 72-часови проби на водопровода на моста и е констатирано, че съоръжението е изправно в цялост и може да се използва.

Мостът можеше да се пусне в пробна експлоатация до Акт 16, каза Апостолов.

Аз съм безпартиен, не виждам защо политиката трябва да се намесва. Нали идва правителство на промяната, хайде да се променяме, призова кметът.

Той каза, че от 14 години лансира идея сред колегите си да се направи кметска партия с 120 депутати в НС, за да бъдат подпомогнати всички общини наравно.

Депутатът Стефан Апостолов също присъства на протеста. Той обяви, че мостът е готов още преди 40 дни и всеки ден хората пътуват по 30 км, за да отидат на работа от едната част на града до другата.

„Това не може да продължава. Цената на горивото е 3,20. Нека институциите си свършат по-бързо работата. Оказва се, че времето, в което се разруши стария и се изгради новия мост, е по-малко от времето, в което се пуска в експлоатация“, каза Апостолов.

Депутатът каза, че многократно е повдигал въпроса в НС от трибуната към министъра на регионалното развитие. Отговорът бил, че се подготвя доклада за Акт 16 и тепърва той ще се подготвя.

„Не може цяла община да страда, защото някой не може да си оправи документите.“

По отношение на липсващите обезопасителни мантинели по пътя за Брежани, Апостолов разясни, че МРРБ министърът е дал обещание, че с приемането на бюджета, ще бъдат осигурени средства за мантинели и маркировка на пътя, но от февруари досега такива няма.

ОЩЕ ЗА ИСКАНИЯТА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK