Днес е Денят на света Анна

Снимка: Dariknews.bg

Тя е покровителка на брака, семейството и майчинството

Днес Православната църква почита света Анна, която е родила Мария - бъдещата майка на Спасителя на човечеството - Исус Христос. 

Според библейските сказания, св. Анна се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството. 

Православната църква почита св. Анна няколко пъти в годината. На 8 и 9 септември, когато се празнува Рождеството на Пресвета Богородица и се възпоменават нейните родители - св. Йоаким и св. Анна; на 9 декември, когато се празнува зачатието на Пресвета Богородица от св. Анна, и на 25 юли, когато е денят на успението или смъртта на Св. Анна.

Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Много е разпространено старото поверие, че ако "трудна жена работи на св. Анна, ще пометне". На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън” - висока температура и треска.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и много тъгували. Макар и вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, горещи и всеотдайни, че той изпълнил молбата им.

Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца - на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария - бъдещата майка на Исус Христос.

Имен ден празнуват: Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g