Демократи и републиканци гласуват днес на Супервторника

Снимка: gettyimages

Според допитванията Тръмп е фаворит в Калифорния, Тексас, Минесота, Алабама и Мейн

В днешния така наречен Супервторник се  повеждат първични избори на демократите и републиканците в 15 щата в САЩ, обобщава Ройтерс.

Републиканците гласуват в щатите Алабама, Аляска, Арканзас, Калифорния, Колорадо, Мейн, Масачузетс, Минесота, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас, Юта, Вермонт и Вирджиния. 

Демократите гласуват във всички гореспоменати щати, без Аляска, където вотът е на 6 април. Демократите гласуват днес и в Американски Самоа. В допълнение до днес демократите от щата Айова, които гласуват по пощата, имат срок да изпратят бюлетините си за вота в местните партийни събрания.

В републиканската надпревара днес се разпределят общо 865 делегати от общо 2429, които се разпределят от целия цикъл на първични избори и партийни събрания. Най-малко 1215 делегати са нужни за спечелване на републиканската кандидат-президентска номинация, за която излъчените по време на цикъла на партийните събрания и първични избори делегати ще гласуват на партийна конференция през юли в Милуоки. Най-много делегати се получават днес при републиканския вот в щатите Калифорния и Тексас, съответно 169 и 161. В Северна Каролина делегатите са 74.  В Тенеси и Алабама делегатите са съответно 58 и 50. Във Вирджиния делегатите са 48. В Оклахома те са 43. В Арканзас, Юта и Масачузетс делегатите са по 40 във всеки един от трите щата. В Минесота делегатите са 39.  В Колорадо те са 37. Следва Аляска с 29 делегати. Накрая остават Мейн и Върмонт съответно с 20 и 17 делегати.

Около една трета от демократичните делегати също се разпределят на демократичните първични избори днес.

Финалните резултати от всички тези гласувания ще бъдат обявени след няколко дни, но първоначалните се очакват щат по щат още тази нощ. В Калифорния гласоподавателите, които гласуват по пощата, трябва да го направят най-късно днес, а бюлетините ще се признават за валидни с пощенско клеймо от 5 март и ако са получени до 12 март.

За да са по-сложни нещата, в някои от гореспоменатите щати има така наречените отворени първични избори, в които гласоподаватели републиканци могат да гласуват на първични избори на демократите и обратното. Това прави ситуацията още по-непредвидима.

По-интересна е битката в републиканския лагер, където срещу Доналд Тръмп продължава да е Ники Хейли. Досега Тръмп спечели в първичните избори и партийните събрания в почти всички щати с изключение на федералния окръг Вашингтон, където победи Хейли. Въпреки призивите от страна на Тръмп към Хейли да се оттегли от битката, тя отказва да го направи с аргумента, че има задължението към избирателите да им даде възможност те да направят избора дали тя да остане в надпреварата.

Допитванията показват, че Тръмп е фаворит в Калифорния и Тексас, както и в Минесота, Алабама и Мейн. Кампанията на Тръмп казва, че днес той ще спечели вероятно най-малко 773 делегати.

В лагера на демократите Супервторникът е като формалност за Джо Байдън, който няма конкуренция за демократическата кандидат-президентска номинация, отбелязва Франс прес. Байдън сега е зает и с подготовката на годишната си Реч за състоянието на Съюза, която ще произнесе на 7 март. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK