"Декамерон" по български. Страданията на един журналист

Снимка: Infomreja.bg

Емоционален анализ на едно психическо изтощение

През 2068 г., живи и здрави, както казва българинът по време на чума, какво ли ще пише в световната история.

Имало едно време един вирус, цар на вирусите, защото имал корона…

Днес, в пика на масовата паника, прзапасяване с тоалетна хартия, лак за коса, тонове брашно, ориз и русенско варено, повече от всякога съм убедена, че средствата за масова комуникация не се употребяват по предназначение, а онези филми от ’94 за масово разболяване се сбъдват.

Сега чакаме и студа, за да може да се скрием в някоя библиотека и да чакаме баща ми да мине през главата на Статуята на свободата, за да ни спаси… („След утрешния ден“)

Новинарските емисии в рамките на 20 или 30 мин. са с 20- или 30-минуто бълване на информация, която за последните 14 дни поставя под карантина съзнанието ми. Новините се блъскат между стените в главата ми в търсене на истината – тоест на разкорпироване на световната тайна, военната разразботка, за която чувам, че бивши ченгета говорят около мен.

И действието се развива точно като в „Декамерон“. Бокачо сега се смее ли, смее и си казва: „Аз кат‘ пиша, вий не ме четете“.

Първоначално всеки ден чувахме „Все още няма заразени“ – сякаш ги чакаме, тръпнем, искаме и вярваме, че всичко, което притежава Западът, дошло от Изтока – да не ми се обидят социалистите, трябва и при нас да го има. И след няколко дни – 4-ма заболели, но открити като артефактите на Божков, във фаза на оздравяване. Само аз ли долавям иронията, че българинът отново се справи сам с нещата. Докато хората се заразяваха, изгасваха и споменаваха само с добро или нищо, 4-ма се заразиха и оздравяха в България – съвсем сами, от РЗИ само констатираха, че кашлицата им съвсем се е от 2 кутии на ден или от белодробното, сърдечно, бъбречно и ортопедично заболяване, изписано по Здравна каса.

Мерките, взети с решение на МС в неделя, бяха почти по италиански модел – с много думи и малко реално действие. Започва дезинфекция на градския транспорт, училища и детски градини, ударно чистене на болниците. В този момент трябва да намерим позитивното и да благодарим, че короната дойде, та да може Детските отделения в някои болници да се поизчистят, а не новороденото от матката на майка си да излиза директно с инфекция и първата му захранка да бъде антибиотик. Друг плюс, за който ми сподели другарка, е, че за първи път в някои училища има поставен сапун! Не течен, а такъв, който да го опипа цялото школо, така че да се избегне заразата.

Най-големят удар бе върху културата. Ако не беше коронавирусът кога друг път щеше да се замислим, че съществуват театри, библиотеки и читалища. Упрекнете ме, ако греша, но последният път, когато влязох в Регионалната библиотека миришеше на застояло – културно, интелектуално и еволюционно. Пак ще напомня, че „Декамерон“ не е любимата книга на българина. Грандиозно бе, че театър пусна онлайн своя постановка – така хората разбраха, че „Вуйчо Ваньо“ не е само производител на семки и ядки.

В Народното събрание и всички съседни нему важни сгради с важни хора са взети „драконовски мерки“. Борисов, покашляйки, каза, че няма да ходи в Брюксел – ще прати заместник… Отново ирония. Той и д-р Годжи не спят по домовете си, а събират мисирките пред ВМА и всички останали болници, за да им плюят в микрофоните и диктофоните. Заразата, припомням, се пренася по въдушно-плюнков път.

Радвам се, че поне един път за целия 21-ви век телефоните, камерите, скайп и чат връзките се използват за наистина важни цели – като пресконференции на ЕС и ООН, и СЗО, и т.н. Ако така се действаше всеки път – извън чумната епидемия, разходите за командировки нямаше да ги има, а един български народ щеше да е в пъти по-щастлив… колкото по-малко харчове, толкова по-добре за добрия сън на сънародниците ми.

Връщайки се на темата за многото информация и малкото разбиране, какво научих и не разбрах дотук:

Коронавирусни инфекции е имало през 2002, 2012 и 2020 – тоест на всяка дойка във века има много болни.

Масово се дезинфекцира всичко – ръце, врати, огледала, стъкла, болници, обществени сгради, а досега какво чакахме – питам хората на всички институции, в които преди да седна поставям торбичка на „Билла“.

КОВИД-19 не е опасен, не колкото грипа, но Милано и Китай опустяха – едните ходят със скафандри все едно, че са на Армстронг братовчеди, а другите дишаха съвместно, докато пазаруваха в „Лидл“ и после 100 починали за ден.

Коронавирусът е биологично оръжие, чрез което се налага новият световен ред – от кого, как, защо – никой не ми казва, тайна е.

Коронавирусът умира на топло, но пикът му ще е през септември – тоест?

КОВИД-19 ни научи, че трябва да се къпем, да си пием ръцете, да кихаме и кашляме със закрита уста, да перем дрехите си. И тук се сещам, че италианците носят народопсихология да се прегръщат и целуват, да комуникират на 2 см. от езиците си, а българите си крещим от далече, но къпането – то е резервирано само за неделя.

Коронавирусът не може да блокира всичко, но би трябвало. Къде е абсурдът – 'начи, населението трябва да си стои по домовете, но медиците, полицаите, пожарникарите, тираджиите, таксиметровите шофьори, служителите от отдел „Чистота“ и ЖУРНАЛИСТИТЕ– те не са хора. А в края на тая епидемия ще им се поклоним ли до земята, че са се лишили от себе си.

КОВИД-19 изисква специални предпазни мерки – костюми и маски, ръкавици и калцуни. След като стана ясно, че има още двама заразени в София – изведнъж се оказа, че орханителят на болницата Бай Ставри е по анцуг на „Адидас“ и отваря вратата на хората със скафандрите, които ще дезинфекцират болницата?!?! Проф. Мутафчийски обяви, че сега необходимостта от мед. сестрите е най-голяма. А Рапунцел като седеше на перваза на кого говореше, нищо че от устата ѝ излизаха банкноти (лично мнение).

Коронавирусът върна или блокира милиони българи в чужбина. Преки видео връзки доказаха, че България е квартал на ЕС.

КОВИД-19 и световната търговия с медикаменти и маски. Истинска истерия, която допринесе за двойното потребление на лекарства. 100 лв. за кутия маски, а веднъж и ние да имаме свое производство на предпазните средства и ето – все ще се намери кой да ги изнесе нелегално зад граница. Историята с търговския нелегален стокообмен със Сърбия през 95-та се завърта по кината.

Коронавирусът има своето обяснение от отдавна. Колежка ми каза, че Ванга го била предрекла, но чак сега руснак издал дълбоко пазената тайна, чута от нашепната му от пропочицата. Ракията отново спаси хиляди – от Варна до Видин, от Бургас до Благоевград – всичко пие при всеки възможен момент, за да притъпи болката от високата цена на бензина и да се предпази, за да може да изплати и следващата си вноска по ипотеката.

В пика на тази истерия – не внасям смут, а търся истината. Истината за това не какво казват медиите, а кой им дава информация. Сега сама ще си измисля поговорка в съответствие на ситуацията като ще кажа: Не е важно кой ти дава водата, а откъде я налива, друг е въпросът дали сме жадни.

Успех с КОВИД-19! И, братя, за бога, спрете да ходите по кафенетата и „Кауфланд“ - не само заради здравето ви, а защото не е интелектуално полезно, изчакайте театрите да отворят и ги напълнете така, както количките за пазар!

 

 

Снимка: Етюдите на София
Снимка: Етюдите на София
Снимка: Етюдите на София
Снимка: бТВ
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK