Дара Попова от НПГ в Гоце Делчев със стипендия за участие в Space Camp Turkey

Снимка: Община Гоце Делчев

От тази година Община Гоце Делчев е в партньорство с Център за творчество обучение, който е координатор на програмата Space Camp Turkey за България от 14 години.

Общината предостави 3 пълни стипендии на деца, всяка в размер на 1250 долара, за участие в програмата тази година.

Дара Попова, ученичка от 8. клас в НПГ „Димитър Талев“, е трета в списъка с класираните, които спечелиха стипендии и ще участва в програмата от 15. юли до 21. юли, която ще се проведе в град Измир-Турция.

В програмата участват освен други финалисти от България и ученици от други страни с работен език – английски.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.

Space Camp Turkey е един от трите космически центъра за обучение в света, създаден по модел на НАСА. В Европа е единственият, функциониращ учебно-тренировъчен център, който се намира в Измиr.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н.

След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK