Бившият главен счетоводител на Община Петрич обвинен в умишлена безстопанственост, ощетил хазната с над 1 млн. лв.

Снимка: Infomreja.bg, архив

По досъдебно производство, ръководено от Окръжна прокуратура - Благоевград, днес на Младен Пильоков – бивш главен счетоводител в Община Петрич, е предявено обвинение за престъпление по чл. 219 ал.4 от НК. 

В хода на проведеното разследване е установено, че в периода от 20.04.2006 г. до 19.10.2011 г. в качеството си на длъжностно лице, на което е възложено да изпълнява работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, а именно главен счетоводител в Община Петрич, Пильоков умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината.

Същият не е създал организация за законосъобразното управление и разходване на делегираните в общинския бюджет държавни целеви средства по Наредба № 17/26.09.2000 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти на ветераните от войните и Наредба № 1/08.01.2007 г. за реда за получаване и заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите.

В закононарушение Пильоков е съставил платежни нареждания и разходен касов ордер за изплащане на суми по фактури на „Фарма Петра“ ЕАД - Петрич без да изиска от фирмата опис на рецептите със стойност, без да извърши проверка относно съответствието между стойността на представените рецепти и стойността посочена в съответната фактура и без да е извършил проверка относно наличието на всички необходими реквизити съгласно двете наредби, а именно - имената и личния регистрационен номер на лекаря/стоматолога, който издава рецептата, или регистрационния номер на лечебното заведение, в което той работи; наименование на общината която изплаща рецептата; номерът на документа удостоверяващ правоимащия; подпис на правоимащия.

В резултат на това за Община Петрич са настъпили значителни щети в особено големи размери - 1 117 697,81 лв., като случая е особено тежък. 

По същото досъдебно производство вчера бе предявено обвинение и срещу бившия кмет на Община Петрич – Вельо Илиев, за престъпление по служба.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK