Баща и син осветиха курбана за Възнесение в храма в с. Богословие

Снимки: Виолета Атанасова

На Спасовден по традиция за курбана в селото се връщат и хора, които са го напуснали, но не са забравили корените си

33 години ще станат това лято, откакто отец Васил Кудузки е облякъл свещеническото расо – седмица след раждането на сина му Петър, който по –късно също поема по духовния път на баща си. Днес двамата – баща и син Васил и Перър Кудузки, заедно отслужиха празничната Света литургията в черквата “Възнесение Господне“ в кюстендилското село Богослов и осветиха курбана за здраве.

На Спасовден по традиция за курбана в селото се връщат и хора, които са го напуснали, но не са забравили корените си. Преди близо четвърт век емигрантското семейство Димитър и Тодора Ардалски, живеещи в Англия - днес вече покойници, правят дарение, с което се извършва ремонт и реставрация на черквата. В двора на храма има и стар малък параклис „Възнесение“ с аязмо с лековита вода.

Традицията на селските курбани за православните празници, съхранена във времето, събира хората, обръща душите им към Бог и род в завързаното им всекидневие и им дава чувството за общност и закрила. В приготвянето на самия курбан участват доброволно много хора от селото, но винаги има един майстор, който ръководи нещата и от чиито умения основно зависи крайният резултат. За днешния курбан в с. Богослов отговорността и заслугата беше на Костадин Гогев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK