Американският университет отпразнува 25-ия си рожден ден

Снимки: Албена Кехайова

Два дни, изпъстрени с разнообразни събития, отбелязаха 25-годишнината на Американския университет в България. Тържествата в Благоевград започнаха на 30 септември с конференцията „Образование, иновации и предприемачество“, по време на която АУБГ стана дом на разпалени дискусии между академици, предприемачи и студенти на тема нарастващата връзка между образованието, иновациите и предприемачеството в съвременния свят. По време на конференцията беше открита лабораторията за иновации Aspire, чиято основна цел е да предоставя на амбициозните студенти-предприемачи пространство, менторство и ресурси, за да превърнат идеите си в реалност.

Същата вечер, общността на Американския университет в България се наслади на изпълнения на култовата група „Фондацията“. Близо 1000  души пяха и танцуваха в спортната зала на АУБГ под звуците на най-любимите български хитове в изпълнение на рок легендите. По този начин бе отбелязан първият учебен в АУБГ, който се е провел точно на 30 септември през 1991 г.

Вчера бяха открити новите спортни съоръжения на университета. Те включват възможности за игра на волейбол и баскетбол, фитнес на открито и бейзболна клетка. Лентата беше прерязана от президента на АУБГ Страци Кулински и зам-кмета на Община Благоевград Зорница Кралева. След прерязването на лентата, празничната програма продължи със спортни занимания и игри на територията на новите съоръжения, в които се включиха студенти и възпитаници на университета.

По-късно същата вечер, студенти, преподаватели, служители, възпитаници и приятели на университета се пренесоха в 1991 г. по време на тържествена церемония, провела се в театралната зала „Д-р Карл Джераси“. Скъпи спомени от първите стъпки на университета сподели президентът на АУБГ и възпитаник от първия випуск Страци Кулински. В кратко видео, проследяваща историята и развитието на университета, своите спомени разказаха преподавателят по политика Боби Филипс, който пристига в Благоевград през 1991 г., д-р Иван Манев, председател на Настоятелството на АУБГ, посланик Елена Поптодорова, зам.-председател на Настоятелството и Ангел Ангелов, възпитаник на университета. Владимир Русев, президент на Асоциацията на възпитаниците на АУБГ, пък сподели историята за сформирането на асоциацията и отбеляза, че топлата връзка с Алма Матер е полезна не само за университета, но помага и на всички възпитаници за разширяване на социалните контакти и носи вътрешна удовлетвореност от работата в полза на общността.

По време на церемонията бяха наградени победителите в конкурсите за снимка, текст и тест за историята на университета, които бяха организирани по повод юбилея. В поздравителен адрес, изпратен от кмета на Благоевград д-р Камбитов, пише: „С уважение приветствам усилията и волята на всички Вас, които допринасяте за развитието на образованието. Натрупаният опит в интерес на този световен и национален приоритет е Ваше ценно предимство. Поздравявам Ви за това, че инвестирате време и труд в утвърждаване на престижа, както на АУБГ, така и на Благоевград“.

В края на събитието, присъстващите се насладиха на представления от фолклорен ансамбъл „Самодива“ и букет от мюзикъли, изпълнени от студенти на Американския университет в България.

Вечерта приключи с рязане на торта, пожелания за честит рожден ден и прекрасна заря, която озари небето на Благоевград. Честит рожден ден, АУБГ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK