96 жители на най-малката община в България останаха без личен лекар

Снимка: ОА - Кюстендил

Институциите търсят спешно разрешаване на проблема

Институциите търсят варианти за решаване на казуса с липсата на личен лекар за жителите на община Трекляно. Това бе една от темите, коментирани по време на днешната работна среща, свикана от областния управител инж. Александър Пандурски. В нея се включиха кметът на Трекляно Радко Петрунов, директорът на РЗОК д-р Сашо Котев, на РЗИ д-р Златко Величков, на ЦСМП д-р Албена Рапатинска, народният представител Бойко Клечков и общопрактикуващият лекар д-р Емилия Хранова.

В работната среща участваха и зам.- областните управители инж. Георги Илинов и Емил Атанасов. Здравните власти обсъдиха и актуалната епидемиологична обстановка и възможните мерки, които могат да се предприемат, за да се ограничи разпространението на вируса. 

Към момента в община Трекляно няма нито един общопрактикуващ лекар, след като миналата година е починал лекуващият ги такъв. Без здравна помощ са 96 човека от най-малката община в страната. Въпросът за липсата на здравна помощ е бил поставен пред министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова от народния представител Бойко Клечков.

На работната среща при областния управител институциите се разбраха да си взаимодействат по най-оптималния начин, за да се реши казусът. Очаква се до месец жителите на Трекляно да имат общопрактикуващ лекар. По време на срещата д-р Сашо Котев обясни, че работещите при неблагоприятни условия ще получат едни допълнителни средства. На този етап има един изявил желание специалист, но все още се водят допълнителни разговори с него. 

„Обстановката с разпространението на Ковид се влошава и трябва да се предприемат мерки“, заяви директорът на РЗИ - Кюстендил. Обсъден бе вариантът на местно ниво да се преустановят плановите операции и плановият прием, за да се запазят хората в здравната система и да се намали натискът върху болниците. Необходимо е да се засили и контролът по спазване на мерките от страна на всички институции и общините, обърна внимание областният управител. Предстои издаване на заповед от страна на РЗИ – Кюстендил, в която да бъдат уточнени новите мерки. 

Все повече са зачестилите случаи на контактни лица, които не съобщават за това и не се самоизолират. Областният управител инж. Пандурски призова за повече лична отговорност и грижа към околните. „Болни и контактни не бива да злоупотребяват със здравето на всички останали. Моля ви, самоизолирайте се, бъдете отговорни, трябва да се пазим взаимно като общество“, призова инж. Пандурски. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK