30 години кинообразование в ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ

Изложбата представя ранната история на „кинематографа“

С представяне на гостуваща документална изложба и късометражен документално-архивен филм „Пристигането на влака на киното в София“ бяха отбелязани 30 години кинообразование в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Автор и съставител на изложбата е д.изк.н. Петър Кърджилов. 

Събитието, организирано от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата, посветен на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“. 

Изложбата представя ранната история на „кинематографа“ в България и прохождането на филмовото изкуство в София. Тематичните й рамки са поставени от две знакови събития – осъществяването на първата кинопрожекция в България на 8 декември 1896 г. в София и официалната премиера през януари 1915 г. на първия български игрален филм – комедията „Българан е галант” с режисьор Васил Гендов и продуцент Аладар Оттай (Остерайхер), един от собствениците на кино „Модерен театър“.

Чрез представения богат архивен материал се материализира една „историческа разходка“ от осъществяването на първите сеанси, прожекции и представленията на гастролиращи кинематографи, през установяването на първите подвижни кина и логичната скорошна поява на първите стационарни кинотеатри до създаването на първия български игрален филм. 

Изложбата и документално-архивният филм „Пристигането на влака на киното в София“ са част от тематична програма „Киното като ИЗОБРЕТЕНИЕ“ в рамките на проект „Г8 Кинолекториум: Киното като…, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Документално-архивният филм „Пристигането на влака на киното в София“ може да бъде гледан тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK