163 нарушения в мини "Ораново" от 2008 г. досега

снимки: infomreja.bg

Правителството ще подпомогне законните наследници на загиналите миньори в рудник „Ораново”, обяви вицепремиерът Даниела Бобева на пресконференция след заседанието на Министерския съвет.

Наследниците ще получат еднократна финансова помощ в размер на 10 000 лв. за всяко починало лице. Еднократни финансови помощи ще получат и пострадалите при инцидента миньори, след като се установи точният им брой, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Пострадалите ще бъдат обезщетени според Кодекса за социално осигуряване“, уточни зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова. Тя заяви още, че семействата на загиналите миньори ще получат еднократна помощ и от 325 лв. по Закона за социално подпомагане за сметка на Агенцията за социално подпомагане. Също така семействата на загиналите ще получат еднократна помощ от 540 лв. по линия на социалното осигуряване. Разходите за погребенията на починалите работници пък ще бъдат поети от Фонд „Социална закрила” на МТСП.

„За съжаление все още няма връзка с миньорите“, отбеляза вицепремиерът Бобева. Тя съобщи, че скалата, която е затруднявала спасителната операция, е взривена и се напредва към мястото, където се предполага, че са миньорите. Зам.-министърът на труда и социалната политика съобщи, че продължава подаването на въздух, а спасителните екипи са стигнали до 15-ия метър на прокопаването на тунела, който ще осигури достъп до затрупаните миньори.

Дянкова допълни, че се допускат три причини за инцидента – човешка грешка, занемарени условия на труд в рудника или причини, свързани с природна сила. „И към този час продължават спасителните работи“, добави зам.-министърът. 

Вицепремиерът Бобева отбеляза, че по информация на Главна инспекция по труда  в периода от януари 2008 г. до настоящия момент са извършени 31 проверки по спазването на трудовото законодателство в мини „Oраново”. Констатирани са общо 163 нарушения, от които 124 са по безопасност и здраве при работа.

Рудникът е проверяван четири пъти в годината, като във всички рудници се извършва периодичен контрол за спазване на изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

„Очевидно тези проверки и мерки не са били достатъчни“, коментира вицепремиерът и добави: „Предприемаме необходимите мерки, включително проверки и по останалите рудници“. Бобева напомни, че двама министри са на мястото на инцидента.

По данни на Областната управа в Благоевград към 14.00 часа в мина "Ораново" е влязла втората смяна от 36 човека, 5-ма от които спасители от центъра на Минно-спасителната служба в Бобовдол и един фелдшер. На място е и екип на Минпроект с ръководител инж. Хубенов и проф. Михайлов от Минногеоложкия университет "Св. Иван Рилски".

Екипът е представил експертна оценка за ситуацията и е консултирал действията по разчистването на минната галерия. Взето е решение за отстраняване на скалата, на която се натъкнаха спасителите тази сутрин, чрез раздробяване. Раздробяването е приключило и в момента спасителите са достигнали до дълбочина от 20  метра.

Няма пряка връзка със собственика на рудник "Ораново" Красимир Михайлов, който до момента не се е явил на място, съобщиха още от кабинета на губернатора Муса Палев.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//