103 г. от подписването на Ньойския договор

Нека се преклоним пред хилядите герои, отдали живота си за България!

Уважаеми българи, скъпи жители на община Петрич,

Днес, на  27 ноември 2022 г., отбелязваме 103 г. от подписването на несправедливия Ньойски договор, който обявява края на Първата световна война, в която българите дадоха 88 000 жертви, но този некоректен договор се явява разрушител на българския национален  идеал.

Ньойският договор промени границите на България, той се подписва от българска страна от Александър Стамболийски, който е принуден да направи това под натиска на Великите сили, след което той счупва злополучната писалка, с която е поставил подписа.

Съгласно Парижкото споразумение в 1919 г., свързано с този договор, България губи много родни земи, завоювани с цената на неизброими човешки жертви, които са принадлежали на българския народ от векове преди това.

България губи голяма част от своите територии с компактно българско население, което три пъти беше разпъвано на кръста на Голгота, за да получи най-после своето дългоочаквано възкресение.

Нека се преклоним пред хилядите герои, отдали живота си за България, както и пред хилядите разбити човешки съдби, пострадали по време на войните, и  след това при откъсването им от родните български територии!

 

Димитър Бръчков

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd