В първите 48 часа от кметуването на Стоянов: Бивши заместник-кметове няма да получат обезщетения

Снимка: Infomreja.bg

Илко Стоянов: Администрацията не работи ефективно

Трябва да се отчитаме.

С тази заявка започна първата пресконференция на новия кмет на Благоевград – Илко Стоянов.

Той събра журналистите, за да представи „отчет“ за работата, извършена през първите 48 часа в Общината.

Кметът допълни „Администрацията може да работи прекрасно с мен… ако работи“.

Темата ЦИК и отказът на Комисията за отстраняване от листата на Илко Стоянов като депутат

Стоянов коментира, че след като от ЦИК са обявили броят на мандатите в следващия парламент, е видно, че кметът не е събрал достатъчно преференции за да стане и депутат, следователно темата е приключена и не стои на дневен ред.

Първата констатация на Стоянов относно работата на администрацията в Общината е, че такава не се извършва.

„Не виждам работеща администрация, която да си взаимодейства и ефективно да работи за гражданите“, каза Стоянов. Той добави, че промяна на структурата на администрацията ще има, както и съкращаване на служители. Новата структура ще стане ясна в понеделник.

Темата за 6-те заплати на старото ръководство

Вчера в местни сайтове бе съобщено, че трима заместник-кметове – Пролет Трифонова (по културата и ХД), Любен Милев (по сигурността) и Веселин Трошанов (по строителството), са щели да получат по 6 работни заплати след като са освободени от временно изпълняващия длъжността кмет Ясен Попвасилев (който ръководеше финансите на общината като зам.-кмет).

Според сайта stuma.com от общинския бюджет за връчването на тези заплати са щели да бъде взета сумата от 50 000 лв.

Днес на пресконференцията Илко Стоянов потвърди новината и бе категоричен:

„Разпоредих да не се изплащат обезщетенията“.

Според кмета юрист Кодекса на труда позволява да бъдат договорени подобни обезщетения и те да бъдат подписани от вр. и. д. кмет, но Стоянов е спрял процедурата. Ясен Попвасилев също е освободен от пост, а новият екип на Стоянов ще бъде представен в понеделник.

Нежелани фотоволтаици

На 23-и ноември 2020 г. бе съобщено от екипа „Томов“, че 13 покривни конструкции на общински училища ще бъдат отдадени под наем за изграждане на фотоволтаични централи до 30 kW за производство на електрическа енергия. Предложението бе внесено за разглеждане в Общински съвет Благоевград.

Основен приоритет, съгласно приетата „ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВА 2020 – 2029 ГОДИНА“ на Община Благоевград е изграждане и развитие на устойчива енергийна инфраструктура. Целта е повишаване на енергийната ефективност в публичната инфраструктура.

Сградите на избраните училища са публична общинска собственост и съгласно разпоредбата на чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост “свободни имоти или части от тях, публична общинска собственост, могат да се отдават под наем за срок до 10 години при условията и по реда на ал. 2 след решение на Общински съвет. “Отдаването под наем на имоти се извършва от кмета на общината след провеждане на публичен търг или публично оповестен конкурс, освен ако в закон е предвидено предоставянето под наем да се извършва без търг или конкурс или е определен друг ред.”

В договора за отдаване под наем ще бъде предвидена клауза съгласно която след изтичане на 10-годишния срок на договора изградените фотоволтаични инсталации ще останат собственост на Община Благоевград, се твърди още в прессъобщение на Общината.

Кметът Стоянов е внесъл и първото си предложение до ОбС, а именно за прекратяване на търга за изграждане на фотоволтаични системи на покривите на учебни заведения в града. Според Стоянов, директорите на тези училища не са дали съгласие това да бъде направено.

Оказва се още, че изграждането е било на базата на частно инвестиционно намерение, а Стоянов увери, че подобно начинание спокойно може да бъде финансирано в следващия програмен период с евросредства, без да бъдат харчени пари на данъкоплатците.

Застрояване на зелена площ

Второто предложение, внесено за разглеждане и гласуване от ОбС, е за прекратяване на договора за изграждане на каравана в зелена площ на междублоково пространство в кв. „Еленово“, която каравана е нежелана от самите жители, искащи да си запазят градинката.

Решението за караваната е взето на 26 февруари за провеждане на търг и отдаване под наем за 5 г. на 30 кв.м в средата на градинката.

Търгът за отдаване под наем на общинския терен от 30 кв.м за монтиране на караваната е бил проведен на 20 април 2021 заедно с още подобни 4 наддавания. Началната наемна цена е била 76,02 лв. без ДДС, а депозитът за участие – 700 лв. Трима са се включили в наддаването, което е било спечелено от „КиА 2019“ ООД. Собственици на фирмата, регистрирана на 6 декември 2019 г. със седалище на ул. „Андрей Ляпчев“ 15 в Благоевград, са Кирил и Ани Стефанови, пише вестник „Струма”.

Новото в Общината

Илко Стоянов обяви още, че през септември ще бъде направена актуализация на бюджета. Също така предстои приемане на общ устройствен план.

Край на безплатното паркиране

Кметът е наредил и отмяна на безплатната синя зона за паркиране на кмета и заместниците му, което предложение е било внесено от съветника от квотата на ГЕРБ – Кирил Илиев.

Майки без пари

Ще бъде разгледана обстойно и Наредбата за стимулиране на раждаемостта, тъй като до момента родители нямат изплатени средства спрямо наредбата. Тя стана повод за конфликт между бившето ръководство на общината и председателя на ОбС – Андон Тодоров, тъй като бяха предложени от страна на екипа на Томов 50% намаляване на еднократната помощ за първо, второ и трето дете.

"Мотивът е, че заварихме едни разбити финанси на общината и за да поискаме това намаляване, то е свързано единствено от финансова гледна точка, към намаляване на тези средства по простата причина, че не можем да ги платим", обясни изпълняващият длъжността кмет на община Благоевград - Ясен Попвасилев пред „България Он Ер“ през април 2021.

350 семейства чакат да получат полагащото им се финансово стимулиране.

Юрист и главен секретар с дисциплинарни производства

Кметът Стоянов обяви, че е започнато дисциплинарно производство срещу юриста на Общината и главния секретар - Валентина Спасова и Мария Захова.

Причината – не са защитили Общината във водено срещу нея финансово дело с иск за 3 млн. лв., което не е обжалвано от страна на дамите. Делото е заради станалото известно с НЕработата и проблемите си депо при село Бучино.

По темата с рехабилитацията на улици като „Елин Пелин“ и „Дъбравска“, по които от месеци не се извършват никакви ремонтни дейности, кметът обяви, че ще бъдат направени ревизии на всички договори за обществени поръчки и ще се търси качествен изпълнител, който в най-бързи срокове да се заеме със завършването на улиците.

ОЩЕ ОТ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА СТОЯНОВ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

Снимка: Община Благоевград, Наредба за раждаемостта

КОМЕНТАРИ

Ужас11:32 - 16.07.2021
Доживотно паркиране в синя зона.Не за срок ана мандата ами доживотно. Хубавци МАМИНИ..... Браво на кмета.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK