Тържествен концерт за 24 май в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Той ще се проведе от 18 часа в читалище "Братство"

На 23 май 2022 г. от 18:00 ч. в Голямата зала на читалище „Братство 1869” – Кюстендил, ще се проведе Тържествен концерт по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В концертната програма участие ще вземат Туристически хор „Осоговско ехо“ с диригент Димитър Цветков, Музикална компания „Пей сърце“ с ръководител Ани Стойнева, Квартет „Хармониум“ с ръководител Росица Иванова, както и ученици от Детската музикална школа към читалището - класове пиано, китара и акордеон с преподаватели Красимира Матуска, Евгени Арсов и Любомир Борисов.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ, но и за неговия просперитет.

През хилядолетната ни история писмеността и знанието винаги са били символ и стожер на българската идентичност. Прекланяме се пред делото и отдаваме почит на всички, които пазят нашето културно-историческо наследство и го предават на бъдните поколения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK