Сътридничим си с арабите в образованието, туризма и земеделието

Снимка: Infomreja.bg

Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си и в рамките на международни форуми

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието между Министерството на земеделието на Република България и Министерството на климатичните промени и околната среда на Обединените арабски емирства.

Основната цел на Меморандума е разширяване на двустранното сътрудничество в областта на земеделието, продоволствената сигурност, безопасността на храните, рибарството и други области от взаимен интерес.

В изпълнение на Меморандума двете страни ще си сътрудничат чрез обмен на информация за националните си законодателства, обмен на експерти и при изпълнението на проекти и програми от взаимен интерес за постигане на по-висока продоволствена сигурност.

Министерският съвет прие решение, с което одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на Република България и Департамента по култура и туризъм на Абу Даби.

Република България и Емирство Абу Даби поддържат традиционно добро сътрудничество в областта на културата. Двете страни изразиха взаимно желание за продължаване на диалога с цел постигане на целите за устойчиво развитие и укрепване на социалното, културното и икономическото развитие между тях.

Предлаганият проект на меморандум регламентира възможностите за сътрудничество за популяризиране и развитие на културните индустрии на двете страни за постигане на взаимна полза, както и за развитие и разширяване на техните културни връзки.

Предвидено е страните да полагат усилия за насърчаване на инвестициите на публичния и частния сектор в културата, с особен акцент върху разработването и изпълнението на взаимноизгодни проекти в областта на културата.

В чл. 7 от проекта на меморандум се предвижда той да влезе в сила от датата на неговото подписване и да остане в сила за период от 5 (пет) години.

За първи път ще бъде създадена нормативна рамка за сътрудничество в областта на общото, професионалното и висшето образование между България и Обединените арабски емирства. Това предвижда одобрен от правителството проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието на Обединените арабски емирства.

Сътрудничеството ще включва обмен на информация, обучение на учители, създаване и разработване на учебни програми, включително и езиково обучение. Предмет на обмена на информация ще бъде образователното планиране и научно­изследователска дейност. Ще бъде проучено и признаването на академични квалификации, придобити в учебните заведения в двете страни.

Министерският съвет одобри изменение на РМС № 652 от 2019 г. за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство относно сътрудничеството в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономиката на Обединените арабски емирства.

Документът отразява готовността на двете държави да създадат най - благоприятни условия за взаимноизгодно партньорство в сектора. Те ще насърчават инвестициите в него и ще участват в международни туристически и инвестиционни изложения, организирани на тяхна територия. Меморандумът поставя фокус и върху стимулиране на инициативите за популяризиране на културно-историческите паметници с цел двустранно развитие на културния туризъм.

България и ОАЕ ще обменят информация и опит също в администрирането на хотели и курорти, в организирането на учебни програми и техники за обучение на кадри в туризма, в сферата на събирането на туристическите данни и в статистиката, в лицензирането на туристически съоръжения, както и в развитието на здравния туризъм.

Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си и в рамките на международни форуми и по линия на международни формации като Световната организация по туризъм към ООН и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK