Река Туфча замръзна, Гоце Делчев на прага на воден режим

Река Туфча, на снимките долу: кметът на Брезница Иса Хаджиоли; Божидар Спасов /управител на ВиК - Благоевград/, Росен Плевнелиев и Костадин Трендафилов, снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Гоце Делчев е на прага на режим за питейната вода поради ледоход на река Туфча, който  пречи на нормалния дебит по   водопроводната мрежа на града, алармира управителят на ВиК – Гоце Делчев Костадин Трендафилов.

Заради ниските температури на самото водохващане над село Брезница се е образувало заледяване, което заедно с продължителното засушаване допълнително усложнило ситуацията, обясниха от водното дружество, които са категорични, че се прави всичко възможно да не се стига до воден режим.

Включени са допълнителни водоизточници, а ледовете по реката се разбиват със специализирана техника. Проблемът обаче ще остане до повишаването на температурите и естественото снеготопене.

В местността “Чарка“ над Брезница, където се намира водохващането, снегът е достигнал около един метър, а по реката има огромни ледени блокове с дебелина над 40 см, съобщи кметът на Брезница Иса Хаджиоли, който сподели, че и най-възрастните хора в селото не помнят такива студове.

От ловно-рибарската дружинка в Брезница информираха, че и  зарибените водоеми на територията на селото също са замръзнали и се е  наложило да се организират групи за разбиване на ледовете за спасяване на рибата.
 

КОМЕНТАРИ

Димитър04:36 - 04.02.2012
Бъдещият президент прилича малко на мистър Бийн на тази снимка1
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK